نظریه مشورتی شماره 1752/96/7

نظریه مشورتی شماره 1752/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1752/96/7


شماره نظریه:
1752/96/7

شماره پرونده:
1335-2/9-96

تاریخ نظریه:
1396/08/01

استعلام
تقاضای زوجه در دادخواست تقدیمی علاوه بر الزام زوج به طلاق به جهت عسر و حرج تقاضای اعمال شرایط تحقق وکالت برای طلاق با اختیار حاصله در سند ازدواج است پس از رسیدگی های لازم مشخص می شود عسر و حرج برای زوجه وجود دارد از طرفی تحقق شرط وکالت برای طلاق نیز فراهم است در این فرض بایستی حکم بر الزام زوج به طلاق زوجه صادر شود یا اینکه راجع به احراز تحقق شرط وکالت از طلاق اظهارنظر شود به عبارتی وجه تمایز و افتراق این دو خواسته در چیست.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا: در فرض سوال که خواهان (زوجه) دادخواست خود را مبنی بر صدور حکم طلاق به استناد عسر و حرج و نیز طلاق به استناد تخلف از شروط ضمن عقد نکاح تقدیم نموده است گرچه در موارد عسر و حرج دادگاه حکم طلاق و در موارد احراز تخلف از شروط ضمن عقد نکاح حکم به احراز وکالت در طلاق صادر می کند و در صورت اخیر با اقدام زوجه برابر وکالت محقق شده امکان صدور گواهی عدم امکان سازش فراهم می شود و در نتیجه در فرض سوال دو خواسته متفاوت به موجب یک دادخواست مطرح شده است که ارتباط کامل نیز با هم ندارند؛ اما با عنایت به ماده 8 قانون حمایت خانواده 1391 رسیدگی توام به این دو خواسته با منع قانونی مواجه نیست. ثانیا: چنانچه زوجه هم استحقاق صدور حکم طلاق به لحاظ عسر و حرج داشته و هم شرط مندرج در عقدنامه وی محقق باشد صدور حکم نسبت به هر دو مورد فاقد اشکال قانونی است در این صورت زوجه از هر یک از دو حکم می تواند استفاده نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM