نظریه مشورتی شماره 1617/96/7

نظریه مشورتی شماره 1617/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1617/96/7


شماره نظریه:
1617/96/7

شماره پرونده:
1679-1/127-95

تاریخ نظریه:
1396/07/17

استعلام
در ارتباط با معانی ذی¬نفع درپرونده¬ایی حقوقی باشد حد به تناکر مختلف در این رابطه از کتب مختلف حقوق و استادان برجسته حقوق ریشه ذی¬نفع به منافع مالی و به عبارت دیگر با صدور حکم به نفع خواهان یا خوانده نفعی مالی نصیب می¬گردد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ذینفع بودن خواهان در دعوای مطروحه به معنای آن است که وی شخصا مدعی دارا بودن حق مادی یا معنوی باشد. بنابراین دعوی شخصی که حقی را که مربوط به شخص دیگری است اصالتا برای خود مطالبه می کند به لحاظ ذینفع نبودن وفق بند 10 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 79 قابل استماع نیست و قرار رد آن صادر می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM