نظریه مشورتی شماره 1614/96/7

نظریه مشورتی شماره 1614/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1614/96/7


شماره نظریه:
1614/96/7

شماره پرونده:
1207-97-96

تاریخ نظریه:
1396/07/17

استعلام
نظر به اینکه برابر بندهای الف و ب ماده 8 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری به افرادی که از سوی دادگاه عالی انتظامی قضات سلب صلاحیت قضایی شده باشند پروانه وکالت داده نمی شود حال: الف: آیا حکم ماده مذکور قابلیت تسری به احکام سلب صلاحیت صادره از سوی دادگاه عالی صلاحیت موضوع ماده 46 قانون نظارت بر رفتار قضات را دارد یا خیر؟ ب-در صورت قابلیت تسری آیا میان مجازات های ماده مذکور می توان قایل به تفکیک شد؟ برای مثال اگر قاضی محکوم به سلب صلاحیت و بازخریدی شده باشد از اخذ پروانه محروم می باشد یا خیر.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف-کلیه قضاتی که به هر نحو سلب صلاحیت قضایی شده اند توسط دادگاه عالی انتظامی قضات یا دادگاههایی که طبق قانون مرجع سلب صلاحیت قضایی اند مشمول ممنوعیت مصرح در بند الف ماده 8 لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1333 می شوند. ب- با توجه به اینکه در بندهای الف و ب ماده 8 لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری سلب صلاحیت قضایی به طور مطلق ذکر شده نتیجه سلب صلاحیت موثر در مقام نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 46ـ دادگاه عالی صلاحیت پس از بررسی گزارش کمیسیون و استماع مدافعات و اظهارات قاضی که در صلاحیتش تردید شده است در صورت احراز عدم صلاحیت حسب مورد وی را به یکی از مجازاتهای ذیل محکوم می نماید: 1ـ تبدیل به وضعیت اداری و در مورد قضات نظامی لغو ابلاغ قضائی و اعاده به یگان خدمتی 2ـ بازخریدی 3ـ بازنشستگی در صورت دارا بودن شرایط قانونی 4ـ انفصال دائم از مشاغل قضائی 5 ـ انفصال دائم از خدمات دولتی تبصره 1ـ عدم ارائه لایحه دفاعیه یا عدم حضور قاضی در دادگاه با وجود ابلاغ وقت مانع از رسیدگی نیست. تبصره 2ـ مشمولین بندهای (4) و (5) این ماده از مزایای ماده (21) این قانون بهره مند می شوند.

مشاهده ماده 46 قانون نظارت بر رفتار قضات

ماده 8 ـ به اشخاص زیر پروانه وکالت درجه اول از طرف کانون وکلاء داده می شود: الف ـ به کسانی که دارای ده سال متوالی یا پانزده سال متناوب سابقه خدمات قضایی بوده و لااقل پنج سال ریاست یا عضویت دادگاه داشته باشند و سلب صلاحیت قضایی از آنها از طرف دادگاه عالی انتظامی قضات نشده باشد. ب ـ کسانی که دارای دانشنامه لیسانس بوده و 5 سال سابقه خدمات قضایی داشته باشند و سلب صلاحیت قضایی از طرف دادگاه عالی انتظامی از آنها نشده باشد. ج ـ نمایندگان مجلس شورای اسلامی با گذراندن یک دوره کامل نمایندگی که دارای لیسانس قضایی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه علمیه قم و 5 سال سابقه کار قضایی در محاکم باشند. (اصلاحی 15/04/1373) د ـ کلیه کسانی که دارای لیسانس حقوق قضایی یا گواهی پایان تحصیلات سطوح عالیه از حوزه علمیه قم با حداقل 5 سال سابقه کار متوالی یا 10 سال متناوب در سمت های حقوقی در دستگاه های دولتی و وابسته به دولت و نهادها و نیروهای مسلح باشند و بعد از اجرای این قانون با داشتن سی سال سابقه خدمت بازنشسته شوند بدون رعایت شرط سن با انجام نصف مدت مقرر کارآموزی. (الحاقی 15/04/1373) تبصره 1 ـ کسانی که دارای دانشنامه لیسانس بوده و دو سال سابقه خدمت قضایی داشته باشند از انجام دوره کارآموزی معاف می باشند. ولی در این مورد مدت انتظار خدمت از لحاظ اخذ پروانه وکالت جزء خدمت محسوب نمی شود. تبصره 2 ـ کانون ملزم است در مورد تقاضاهای پروانه کارآموزی یا وکالت ظرف مدت شش ماه اتخاذ تصمیم نماید. (الحاقی 15/04/1373)

مشاهده ماده 8 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM