نظریه مشورتی شماره 1472/96/7

نظریه مشورتی شماره 1472/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1472/96/7


شماره نظریه:
1472/96/7

شماره پرونده:
1091-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/06/29

استعلام
آیا در خصوص آرای غیابی امکان صدور قرار موقوفی اجرا با گذشت مواعد قانونی فراهم می باشد؟ با توجه به اینکه به نظر عده ای از همکاران رای غیابی صرفا لازم الاجراست و چون از طریق عادی مثل واخواهی و تجدیدنظرخواهی می توان بدان اعتراض کرد لذا قطعی نیست پس امکان صدور قرار موقوفی در آرای غیابی نیست در حالی که به نظر عده دیگری با گذشت مهلت واخواهی و تجدیدنظرخواهی رای غیابی نیز قطعی است و می توان حسب مورد قرار موقوفی اجرا صادر کرد؟ با توجه به اختلاف رویه همکاران محترم قضایی این اجرا ارشاد فرمایید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
ماده 105 قانون مجازات اسلامی 1392 در مورد مرور زمان تعقیب است؛ اعم از اینکه با انقضای مواعد مذکور در بندهای 5 گانه ذیل این ماده جرم تعقیب نشده باشد و یا درصورت تعقیب از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نشده باشد. درفرض سوال حکم غیابی است و مشمول ماده 107 قانون فوق الذکر نمی باشد؛ زیرا این ماده در مورد احکام قطعی است و لاجرم باید در مورد احکام غیابی مواعد مذکور دربندهای ماده 105 منقضی شود تا شرایط آن تحقق پذیرد و موضوع مشمول مرور زمان گردد وآنگاه قاضی اجرای احکام قرار موقوفی اجرای حکم را صادر می کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 105 ـ مرور زمان در صورتی تعقیب جرایم موجب تعزیر را موقوف می کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد: الف ـ جرایم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال ب ـ جرایم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال پ ـ جرایم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال ت ـ جرایم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال ث ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال. تبصره 1 ـ اقدام تعقیبی یا تحقیقی اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار جلب بازجویی استماع اظهارات شهود و مطلعان تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می دهند. تبصره 2 ـ در مورد صدور قرار اناطه مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رای مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است شروع می شود.

مشاهده ماده 105 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM