نظریه مشورتی شماره 1153/96/7

نظریه مشورتی شماره 1153/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1153/96/7


شماره نظریه:
1153/96/7

شماره پرونده:
632-1/186-96

تاریخ نظریه:
1396/05/23

استعلام
احتراما با توجه به اینکه یکی از مواردمجازاتهای جایگزین حبس مطابق ماده 64 قانون مجازات اسلامی محرومیت از حقوق اجتماعی است ولی بر خلاف دوره مراقبت یا جزای نقدی یا خدمات عمومی مدت و میزان آن مشخص نشده است آیا دادگاه می تواند در مواردی که مجازات قانونی عمل ارتکابی حد اکثر 6 ماه حبس است مرتکب جرم را که کارمند دولت است به استناد بند چ ماده 26 و تبصره یک آن به دو سال حبس یا چهار سال یا بیشتر انفصال از خدمت در اداره متبوع یا خدمت دولت محکوم نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مقنن در فصل نهم از بخش دوم کتاب اول قانون مجازات اسلامی 1392 انواع مجازات جایگزین حبس شرایط نحوه اعمال و سایر مقررات مربوط به مجازات جایگزین حبس را مشخصا و دقیقا پیش بینی نموده است؛ هرچند در ماده 64 قانون مذکور "محرومیت از حقوق اجتماعی" نیز به عنوان یکی از مجازات های جایگزین حبس ذکر شده است ولی با توجه به عدم تصریح قانون به موارد تعیین این مجازات و شرایط و مدت آن نمی توان این نوع مجازات را (محرومیت از حقوق اجتماعی) به عنوان "مجازات جایگزین حبس" تعیین نمود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 64 ـ مجازات های جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت خدمات عمومی رایگان جزای نقدی جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن آثار ناشی از جرم سن مهارت وضعیت شخصیت و سابقه مجرم وضعیت بزه دیده و سایر اوضاع و احوال تعیین و اجراء می شود. تبصره ـ دادگاه در ضمن حکم به سنخیت و تناسب مجازات مورد حکم با شرایط و کیفیات مقرر در این ماده تصریح می کند. دادگاه نمی تواند به بیش از دو نوع از مجازات های جایگزین حکم دهد.

مشاهده ماده 64 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM