نظریه مشورتی شماره 973/96/7

نظریه مشورتی شماره 973/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 973/96/7


شماره نظریه:
973/96/7

شماره پرونده:
667-3/9-96

تاریخ نظریه:
1396/04/31

استعلام
الف – حضانت طفل به لحاظ سن طفل 6 ساله بر عهده مادر است حکم به تعیین زمان و ملاقات طفل توسط پدر صادر گردیده است چنانچه پدر طفل از استرداد طفل به مادر امتناع ورزد آیا می توان به استناد ماده 40 قانون حمایت خانواده عمل کرد با توجه به آنکه حکم حضانتی صادر نگردیده است تا پدر مانع اجرای آن شده باشد و حضانت طفل به لحاظ شرایط قانونی در اختیار مادر است ب- در فرض که حکم حضانت فرزند برای یکی از والدین صادر گردیده باشد و طرف دیگر حکم را اجرا و ممانعت نکند لیکن در هنگام ملاقات طفل از استرداد طفل امتناع نماید آیا هر بار می توان به ماده 40 قانون حمایت خانواده عمل کرد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف- شرایط اعمال حبس موضوع ماده 40 قانون حمایت خانواده 1391 بدوا صدور حکم مبنی بر حضانت و متعاقبا استنکاف یا ممانعت از اجرای آن یا عدم استرداد طفل است. بنابراین همانگونه که از متن ماده قانونی مذکور ملاحظه می شود بدون وجود حکمی مبنی بر حضانت از سوی دادگاه اقدام جهت اعمال ضمانت اجرای موضوع ماده 40 یاد شده محمل قانونی ندارد. ب- اولا در صورتی که پس از انقضای مهلت ملاقات پدر با طفل با توجه به مندرجات حکم دادگاه (نه دستور موقت) پدر از استرداد و تحویل طفل به مادرش که حضانت به عهده اوست خودداری نماید دادگاه می تواند با رعایت مفاد ماده 45 قانون حمایت خانواده 1391 نسبت به اعمال مقررات ماده 40 این قانون نسبت به مستنکف موردنظر اقدام نماید و برای انجام ملاقات های بعدی هم از ساز وکارهای مندرج مواد 67 و 68 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده مصوب 1393 استفاده نماید. ثانیا برای اعمال ضمانت اجرای مذکور در ماده 40 قانون حمایت خانواده 1391 به شرح صدرالاشاره از حیث دفعات آن ظاهرا محدودیتی پیش بینی نگردیده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 40ـ هرکس از اجرای حکم دادگاه در مورد حضانت طفل استنکاف کند یا مانع اجرای آن شود یا از استرداد طفل امتناع ورزد حسب تقاضای ذی نفع و به دستور دادگاه صادر کننده رای نخستین تا زمان اجرای حکم بازداشت می شود.

مشاهده ماده 40 قانون حمایت از خانواده

ماده67 ـ اگر به تشخیص دادگاه نتوان طفل را در ایام ملاقات به تنهایی در اختیار کسی که حق ملاقات دارد قرار داد دادگاه می تواند ترتیبی اتخاذ نماید تا چنین ملاقات هایی در ساعات محدود و تحت نظر مراکزی که دادگستری تعیین می کند صورت پذیرد.

مشاهده ماده 67 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

ماده68 ـ در اجرای تبصره ماده 41 قانون رئیس کل دادگستری استان موظف است در هر حوزه قضائی محل یا محل هایی را با فضای متناسب با روحیات اطفال با همکاری و استفاده از امکانات و منابع انسانی سازمان بهزیستی و ادارات تعاون کار و رفاه اجتماعی و بهداشت و درمان یا سایر مراکز ذیربط با تعداد کافی مددکار اجتماعی (بویژه زنان) و درصورت نیاز مامور انتظامی جهت ملاقات والدین با اطفال اختصاص دهد.

مشاهده ماده 68 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM