نظریه مشورتی شماره 2788/95/7

نظریه مشورتی شماره 2788/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2788/95/7


شماره نظریه:
2788/95/7

شماره پرونده:
1933-1/127-95

تاریخ نظریه:
1395/11/03

استعلام
نظر به اینکه برابر با ماده 105 قانون آئین دادرسی در امور مدنی در صورت فوت یکی از اصحاب دعوی خوانده مراتب به طرف دیگر اعلام تا نسبت به تعیین جانشین وراث اقدام نمایند حال با توجه به اینکه رویه محاکم در این¬گونه موارد مختلف بوده و بعضا بر خواهان تکلیف می¬نمایند که گواهی حصر وراثت متوفی را اخذ و به شعبه تقدیم نماید لذا خواهشمند است نظریه مشورتی آن اداره کل را اعلام که آیا خواهان در چنین مواردی تکلیف به ارائه گواهی حصور وراثت داشته و یا اینکه به هر طریق ممکن اسامی وراث را اعلام نمایند محاکم تکلیف به ادامه جریان دادرسی خواهند داشت.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
از محتوای ماده 105 قانون آئین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 و به ویژه از اینکه معرفی جانشین متوفی منحصر به خواهان نمی باشد استنباط می شود صرف معرفی جانشین و درخواست ذی نفع برای ادامه جریان دادرسی کافی است و دلیلی بر اینکه لزوما گواهی حصر وراثت ارائه شود وجود ندارد. بدیهی است اولا جانشین یا جانشینان معرفی شده حق ایراد و اعتراض خواهند داشت و ثانیا به طور کلی هر گاه دادگاه در ذی نفع بودن خواهان یا توجه دعوا به خوانده تردید داشته باشد می تواند در این مورد تحقیق لازم را به عمل آورد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 105 - هرگاه یکی از اصحاب دعوا فوت نماید یا محجور شود یا سمت یکی از آنان که به موجب آن سمت داخل دادرسی شده زایل گردد دادگاه رسیدگی را به طور موقت متوقف و مراتب را به طرف دیگر اعلام می دارد. پس از تعیین جانشین و درخواست ذی نفع جریان دادرسی ادامه می یابد مگر این که فوت یا حجر یا زوال سمت یکی از اصحاب دعوا تاثیری در دادرسی نسبت به دیگران نداشته باشد که در این صورت دادرسی نسبت به دیگران ادامه خواهد یافت.

مشاهده ماده 105 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM