نظریه مشورتی شماره 2633/95/7

نظریه مشورتی شماره 2633/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2633/95/7


شماره نظریه:
2633/95/7

شماره پرونده:
59-281-625

تاریخ نظریه:
1395/10/15

استعلام
احتراما آیا تصدیق رونوشت سند رسمی از سوی دفاتر دادگاهها موضوع ماده 57 قانون آیین دادرسی مدنی به منزله سند رسمی می باشد؟( ماده 1287 قانون مدنی) در صورت مثبت بودن پاسخ آیا تنها ادعای جعل نسبت به آن پذیرفته است؟ در این صورت اگر به اصل سند دسترسی نباشد نحوه رسیدگی به ادعای جعل چگونه است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
تصدیق رونوشت سند فقط به معنای تایید برابری رونوشت با اصل سند است و ادعای جعلیت نسبت به تصدیق تاثیری در دادرسی که سند در آن مورد استناد قرار گرفته است ندارد زیرا در هر حال آنچه مهم است اصالت یا جعلیت اصل سند مورد استناد است. بنابراین حتی اگر اصالت تصدیق احراز شود مانع ادعای جعلیت نسبت به اصل سند نمی¬¬باشد و اگر جعلیت تصدیق نیز احراز شود به معنای جعلیت سند مورد استناد نمی¬باشد. راجع به ذیل استعلام چون سوال راجع به سند رسمی است «عدم امکان دسترسی به اصل سند رسمی» به طور معمول قابل تحقق نیست. زیرا امکان اخذ رونوشت از دفاتر مربوط وجود دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1287 - اسنادی که در اداره ی ثبت اسناد و املاک و یا دفاتر اسناد رسمی یا در نزد سایر مامورین رسمی در حدود صلاحیت آن ها بر طبق مقررات قانونی تنظیم شده باشند رسمی است.

مشاهده ماده 1287 قانون مدنی

ماده 57 - خواهان باید رونوشت یا تصویر اسناد خود را پیوست دادخواست نماید. رونوشت یا تصویر باید خوانا و مطابقت آن با اصل گواهی شده باشد. مقصود از گواهی آن است که دفتر دادگاهی که دادخواست به آنجا داده می شود یا دفتر یکی از دادگاههای دیگر یا یکی از ادارات ثبت اسناد یا دفتر اسناد رسمی و در جائی که هیچیک از آنها نباشد بخشدار محل یا یکی از ادارات دولتی مطابقت آن را با اصل گواهی کرده باشد در صورتی که رونوشت یا تصویر سند در خارج از کشور تهیه شده باید مطابقت آن با اصل در دفتر یکی از سفارت خانه ها و یا کنسولگری های ایران گواهی شده باشد. هرگاه اسنادی از قبیل دفاتر بازرگانی یا اساسنامه شرکت و امثال آنها مفصل باشد قسمت هایی که مدرک ادعاست خارج نویس شده پیوست دادخواست می گردد. علاوه بر اشخاص و مقامات فوق وکلای اصحاب دعوا نیز می توانند مطابقت رونوشت های تقدیمی خود را با اصل تصدیق کرده پس از الصاق تمبر مقرر در قانون به مرجع صالح تقدیم نمایند.

مشاهده ماده 57 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM