نظریه مشورتی شماره 2714/95

نظریه مشورتی شماره 2714/95

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2714/95


شماره نظریه:
2714/95

شماره پرونده:
1915-26-95

تاریخ نظریه:
1395/10/22

استعلام
1-آیا قضات محترم مشاور مجاز به اتخاذ و صدور دستورات در پرونده می باشند یا خیر؟ به عنوان مثال آیا قاضی مشاور می تواند با تجویز ماده 10 قانون حمایت خانواده درخصوص تاخیر در جلسه رسیدگی موافقت یا مخالفت نماید؟ مثلا قاضی مشاور می تواند دستور تعیین یا تجدید جلسه رسیدگی یا تعیین و تجدید وقت مراجعه یا دستور ثبت پرونده و یا لوایح و صدور اجرائیه را با امضاء خود صادر نماید یا خیر؟ 2- اگر قاضی مشاور به هر دلیلی مثلا در مرخصی بودن در جلسات دادگاه حاضر نباشد آیا ریاست محکمه می تواند پس از اعلام ختم دادرسی بدون اخذ نظر قاضی مشاور مبادرت به انشاء رای نماید یا خیر؟ این سوال درخصوص پرونده هایی که سابقا و قبل ازتعیین قاضی مشاور برای یک شعبه مطرح بوده و در حال رسیدگی است نیز مطرح می باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- وظایف قاضی مشاور در حال حاضر همان است که در ماده 2 قانون حمایت خانواده 1391 مقرر گردیده است که همانا اظهارنظر در موضوع دعوا ظرف سه روز پس از ختم دادرسی می¬باشد و بنابراین صدور دستورهای قضایی در اثنای رسیدگی به پرونده خارج از حدود وظایف مذکور در ماده قانونی صدرالذکر است؛ لیکن این امر مانع از این نیست که با موافقت رئیس یا دادرس دادگاه خانواده مشاور قضایی در خصوص موضوعات مذکور اقدام نماید. 2- مستفاد از تبصره ماده 2 قانون حمایت خانواده 1391 مادام که مشاور قضایی زن ظرف پنج سال به تعداد کافی تامین نشده باشد امکان تشکیل دادگاه های خانواده بدون حضور قاضی مشاور وجود خواهد داشت؛ اعم از اینکه دادگاه فاقد قاضی مشاور باشد یا اینکه قاضی مشاور آن دادگاه به مرخصی رفته باشد و قاضی مشاور دیگری را نتوان در نبود وی به کار گرفت. بنابراین در شرایط مذکور رییس یا دادرس دادگاه خانواده می¬تواند بدون اخذ نظر قاضی مشاور مبادرت به صدور رای نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10ـ دادگاه می تواند برای فراهم کردن فرصت صلح و سازش جلسه دادرسی را به درخواست زوجین یا یکی از آنان حداکثر برای دو بار به تاخیر اندازد.

مشاهده ماده 10 قانون حمایت از خانواده

ماده 2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء کننده رای باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند. تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM