نظریه مشورتی شماره 2029/95/7

نظریه مشورتی شماره 2029/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2029/95/7


شماره نظریه:
2029/95/7

شماره پرونده:
776-16/9-95

تاریخ نظریه:
1395/08/17

استعلام
پس از صدور حکم طلاق یا گواهی عدم امکان سازش احدی از زوجین جهت انجام تشریفات قانونی و ثبت طلاق به یکی از دفاتر ثبت طلاق مراجعه و با تکمیل پرونده به طرف مقابل از سوی سر دفتر جهت اجرای صیغه طلاق اخطار و ابلاغ صورت می پذیرد ماده 35 ق حمایت خانواده بعد از انجام ابلاغ به هر دلیلی مراجعه کننده به این دفتر مدارک و برگه ابلاغیه را از سر دفتر تحویل و جهت اجرای صیغه طلاق به دفتر ثبت طلاق دیگری مراجعه می کند سوال: آیا ابلاغی که از سوی سر دفتر اولیه انجام شده برای سر دفتر جدید در راستای اجرای صیغه طلاق اعتبار دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به مواد 33 34 و 35 قانون حمایت خانواده مصوب 1/12/1391 و مواد 61 62 و 63 آئین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده مصوب 27/11/1393 ریاست محترم قوه قضائیه و نظر به اینکه ابلاغ هر سردفتر طلاق جهت حضور طرف مقابل برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در همان دفتر رسمی ثبت طلاق می باشد بنابراین ابلاغ مذکور جهت دفتر رسمی ثبت طلاق دیگر منشا اثر نمی باشد. در صورت مراجعه هر یک از زوجین در مهلت مقرر قانونی به دفتر رسمی ثبت طلاق جدید باید ابلاغ های مقرر در مواد مارالذکر از طریق دفتر رسمی ثبت طلاق اخیر مجددا انجام پذیرد تا استنکاف هر یک از زوجین جهت اجرای صیغه طلاق و ثبت آن مشخص شود. شایسته ذکر است اولا امکان رجوع اختیاری به دفترخانه دوم در صورتی وجود دارد که موعد مقرر قانونی برای رجوع به دفتر منقضی نشده باشد. ثانیا در مواردی که به عللی قهری یا قانونی امکان ثبت طلاق در دفترخانه ای که به آن ابتدا رجوع شده است وجود نداشته باشد اعم از آن که اخطاریه ای را ابلاغ کرده یا نکرده باشد صرفا اصل رجوع به این دفتر از حیث رعایت موعد مقرر برای حضور در دفتر یا پیگیری آن کفایت می کند و دفترخانه دوم باید اقدامات اجرایی از جمله ابلاغ را راسا انجام دهد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 35ـ هرگاه زوج در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش را تسلیم کند درصورتی که زوجه ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر به زوجین اخطار می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. درصورت عدم حضور زوجه صیغه طلاق جاری و پس از ثبت به وسیله دفترخانه مراتب به اطلاع زوجه می رسد. تبصره ـ فاصله بین ابلاغ اخطاریه و جلسه اجرای صیغه در این ماده و ماده (34) این قانون نباید از یک هفته کمتر باشد. در مواردی که زوج یا زوجه مجهول المکان باشند دعوت از شخص مجهول المکان از طریق نشر آگهی در جراید کثیر الانتشار یا هزینه درخواست کننده به وسیله دفترخانه به عمل می آید.

مشاهده ماده 35 قانون حمایت از خانواده

ماده 33ـ مدت اعتبار حکم طلاق شش ماه پس از تاریخ ابلاغ رای فرجامی یا انقضای مهلت فرجام خواهی است. هرگاه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود در صورتی که زوج ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ مراتب در دفترخانه حاضر نشود سر دفتر به زوجین ابلاغ می کند برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. در صورت عدم حضور زوج و عدم اعلام عذر از سوی وی یا امتناع او از اجرای صیغه صیغه طلاق جاری و ثبت می شود و مراتب به زوج ابلاغ می گردد. در صورت اعلام عذر از سوی زوج یک نوبت دیگر به ترتیب مذکور از طرفین دعوت به عمل می آید. تبصره ـ دادگاه صادر کننده حکم طلاق باید در رای صادر شده بر نمایندگی سردفتر در اجرای صیغه طلاق در صورت امتناع زوج تصریح کند.

مشاهده ماده 33 قانون حمایت از خانواده

ماده 34ـ مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است. چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است. تبصره ـ هرگاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده بر اساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور بر مبنای آن صادر شده است ملغی می گردد.

مشاهده ماده 34 قانون حمایت از خانواده

ماده61 ـ چنانچه حکم طلاق از سوی زوجه به دفتر طلاق تسلیم شود سردفتر مکلف است مراتب را کتبا به زوج اعلام نماید تا ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ برای اجرای طلاق در دفترخانه حاضر شود. درصورتی که زوج در مهلت مقرر در دفترخانه حاضر نشود سردفتر با تعیین مهلت مناسبی که کمتر از یک هفته نباشد به زوجین ابلاغ می نماید که برای اجرای صیغه طلاق و ثبت آن در دفترخانه حاضر شوند. عذرهای قابل قبول برای تعیین مهلت دیگر همان موارد مندرج در ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی یا اعذار شرعی است.

مشاهده ماده 61 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

ماده62 ـ سردفتر مکلف است تسلیم گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه را با قید تاریخ و طرفی که آن را تسلیم کرده کتبا تایید کرده و به وی تحویل نماید تا در زمان اجرای صیغه طلاق و ثبت آن به دفترخانه ارائه شود. چنانچه در زمان اجرای صیغه طلاق و ثبت آن گواهی کتبی مذکور به دفترخانه ارائه نشود تاریخ حضور یا ارائه مدارک تاریخ تسلیم گواهی عدم امکان سازش تلقی می شود.

مشاهده ماده 62 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

ماده63 ـ چنانچه گواهی عدم امکان سازش توسط زوج به دفتر طلاق تسلیم شود سردفتر مطابق قانون حسب مورد ابلاغ های لازم را انجام می دهد. در مواردی که صیغه طلاق در غیاب زوجه جاری و ثبت می شود دفترخانه مراتب را کتبا به زوجه ابلاغ نموده و اوراق ابلاغ شده را در سابقه مربوط بایگانی می نماید. چنانچه زوج یا زوجه مجهول المکان باشند دفتر ثبت رسمی طلاق آگهی لازم را کتبا توسط متقاضی به روزنامه کثیرالانتشار ارسال می کند و نسخه ای از روزنامه را که آگهی در آن منتشر شده از وی اخذ و در سابقه مربوط نگهداری می نماید.

مشاهده ماده 63 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM