نظریه مشورتی شماره 1853/95/7

نظریه مشورتی شماره 1853/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1853/95/7


شماره نظریه:
1853/95/7

شماره پرونده:
59-281-034

تاریخ نظریه:
1395/08/08

استعلام
با توجه به اینکه ماده 3 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب 85 مقرر می¬دارد: هر نوع تبلیغ تشویق مستقیم و غیر مستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیدا ممنوع است و قسمت اخیر ماده 10 همین قانون نیز مقرر می دارد دادگاه مکلف است علاوه بر مجازات دستور جمع آوری محصولات مورد تبلیغ را صادر نماید و همچنین درماده 2 آئین¬نامه اجرایی قانون مذکور مصوب 86 مقرر شده است تبلیغ محصولات دخانی به هر نحو ممنوع است و در ماده 4 این آئین نامه نیز مقرر شده است فروش و عرضه محصولات دخانی توسط عاملین مجاز نباید به نحوی باشد که نمایانگر تبلیغ محصولات دخانی برای عمومی باشد و همچنین در ماده 6 این آئین نامه نیز مقرر شده است ورود تولید توزیع خرید و فروش هر نوع وسایل و کالاهای تبلیغی محصولات دخانی ممنوع است با کالاها و وسایل مکشوفه تبلیغی طبق مقررات عمل خواهد شد خواهشمند است در خصوص موارد زیر نظریه آن اداره حقوقی جهت بهره برداری لازم به این دادستانی ابلاغ شود. 1-افرادی که به استناد ماده 7 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب 85 با مجوز قانونی قلیان می¬فروشند و همزمان در پشت ویترین مغازه خود به تبلیغ قلیان اقدام می¬نمایند بعد از جمع آوری محصولات مورد تبلیغ به استناد ماده 10 قانون مذکور مستند قانونی برای معدوم نمودن یا اقدام دیگر چیست؟ 2-با توجه به مواد 6 و 7 آئین نامه اجرایی قانون مذکور مستند قانونی برای جمع آوری و معدوم نمودن قلیان از اماکن عمومی چیست.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- فروش قلیان و قرار دادن آن پشت ویترین مغازه برای کسانی که مجوز فروش دارند ممنوع نیست و طبق ماده 3 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب 15/6/1385 : " هر نوع تبلیغ حمایت تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیدا ممنوع است". 2- طبق ماده 11 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات فروش و عرضه دخانیات به استثنای اماکنی که دارای پروانه فروش فرآورده¬های دخانی هستند ممنوع و جرم محسوب و موجب پرداخت جزای نقدی است و آنچه در ماده 7 آیین¬نامه اجرایی قانون مذکور ممنوع اعلام شد استعمال دخانیات در اماکن عمومی است. بنابراین مراتب جمع¬آوری ابزار و اسباب تدخینی از جمله قلیان از حدود دلالت مقررات مذکور خارج است؛ به عبارت دیگر در قانون مذکور و آیین¬نامه اجرایی آن مستندی برای جمع¬آوری و معدوم نمودن قلیان از فروشگاه¬های دارای مجوز وجود ندارد. منظور از "جمع¬آوری" در ماده 10 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوب 15/6/1385 و اصلاحات و الحاقات بعدی از حالت تبلیغی خارج کردن محصولات مورد تبلیغ موضوع ماده فوق-الذکر است و این امر دلالت بر سلب مالکیت اشخاص نسبت به محصولات مزبور ندارد و اساسا مجازات نیز محسوب نمی¬گردد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 3ـ هر نوع تبلیـغ حمـایت تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیدا ممنوع است.

مشاهده ماده 3 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات

ماده 7ـ پروانه فروش فرآورده های دخانی توسط وزارت بازرگانی و براساس دستورالعمل مصوب ستاد صادر می شود. تبصره ـ توزیع فرآورده های دخانی از سوی اشخاص فاقد پروانه فروش ممنوع است.

مشاهده ماده 7 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات

ماده 11ـ فروش و عرضه دخانیات به استثنای اماکن موضوع ماده (7) این قانون عرضه محصولات بدون شماره سریال و علامت مصوب تکرار عدم پرداخت مالیات مستوجب مجازات از پانصدهزار (500.000) ریال تا سی میلیون (30.000.000) ریال جزای نقدی است و میزان مجازاتهای یادشده براساس نرخ تورم (هر سه سال یکبار) با اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تایید هیات وزیران قابل افزایش است.

مشاهده ماده 11 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات

ماده 10ـ انجام هرگونه تبلیغات مغایر با این قانون و آیین نامه اجرایی آن جرم و مستوجب مجازات از پانصدهزار (500.000) ریال تا پنجاه میلیون (50.000.000) ریال جزای نقدی است. دادگاه مکلف است علاوه بر مجازات دستور جمع آوری محصولات مورد تبلیغ را صـادر نماید و میزان مجازاتهای یادشده براساس نرخ تورم ( هر سه سال یکبار) بنا به اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و تایید هیات وزیران قابل افزایش است.

مشاهده ماده 10 قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM