نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/07/04

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
لزوم داشتن سن رشد جهت اقامه دعوی

پرسش:
در دعوی مطالبه مهر و نفقه آیا لازم است که خواهان به سن رشد رسیده باشد و یا از دادگاه حکم رشد گرفته باشد و یا این که جهت اقامه دعوی نیازی به حکم رشد نیست؟ چنان چه رشد لازم باشد آیا مادر می¬تواند جهت اقامه دعوی نفقه برای فرزند فوق¬الوصف تشکیل پرونده دهد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به ماده 6 قانون حمایت از خانواده مصوب 1/12/1391 مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضای ضرورت برعهده دارد حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارا خواهد بود که در این صورت دادگاه باید در ابتدا به ادعای ضرورت رسیدگی کند. به این ترتیب با توجه به این که طرح دعوی دارای آثار مالی و حقوقی و واجد اعتبار قضایی است؛ لذا با توجه به بند 3 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و رای وحدت رویه شماره 30 ـ 3/10/64 هیات عمومی دیوان عالی کشور دخالت صغیر در مورد امور مالی به حکم تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی مستلزم اثبات رشد است. بنابراین نظر اقلیت تایید می¬شود.

نظر اکثریت:
افراد پس از رسیدن به سن بلوغ چه پسر باشند یا دختر تمام حقوق قانونی را دارند؛ مگر مواردی که با دلیل استثنا شده است. پس می¬توانند اقامه دعوی کنند و نیازی به ارایه حکم رشد نیست و احراز رشد هم از طرف محکمه لازم نیست. دلیل ماده 1210 قانون مدنی است که در آن آمده است: «هیچ¬کس را نمی¬توان پس از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور کرد؛ مگر این که جنون یا عدم رشد او ثابت شده باشد». بنابراین اگر حکم به نفع او صادر شود جهت دادن محکوم به مالی به دست وی احراز رشد لازم است. دلیل تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی است و این استثنای قانونی است. در نیتجه قسمت آخر سوال خود به خود منتفی می¬شود.

نظر اقلیت:
افرادی که به سن بلوغ رسیده¬اند جهت اقامه دعوی نیاز به حکم رشد دارند. دلیل بند 3 ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی است که در آن به عدم رشد اشاره شده که در صورت فقدان آن شخص اهلیت قانونی برای اقامه دعوی را ندارد. داشتن اهلیت استیفا جهت اقامه دعوی لازhttps://www.neshast.org/Identity/FormerJSession/Create#م است و اشخاصی که رشد ندارند دارای اهلیت استیفا نیستند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1210 - هیچ کس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد. تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است. تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.

مشاهده ماده 1210 قانون مدنی

ماده 6 ـ مادر یا هر شخصی که حضانت طفل یا نگهداری شخص محجور را به اقتضاء ضرورت برعهده دارد حق اقامه دعوی برای مطالبه نفقه طفل یا محجور را نیز دارد. در این صورت دادگاه باید در ابتداء ادعای ضرورت را بررسی کند.

مشاهده ماده 6 قانون حمایت از خانواده

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM