نشست قضایی شماره 1397-5482

نشست قضایی شماره 1397-5482

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5482


کد نشست:
1397-5482

تاریخ برگزاری:
1380/11/05

برگزار شده توسط:
استان کردستان/

موضوع:
تجدیدنظر خواهی از دعاویی با تقویم خواسته علی الحساب

پرسش:
در دعوای مطالبه خسارت یا ضرر و زیان ناشی از جرم خواهان در مـتن دادخواسـت مبلـغ خواسته را علی الحساب کمتر از سه میلیون ریال تقویم و تعیین مقدار واقعـی را موکـول بـه نظر کارشناس کرده است. دادگاه قبل از ارجاع به کارشناسی دعوا را بـی اسـاس دانسـته و حکم به بی حقی خواهان صادر نموده است.

نظر هیئت عالی:
الف) نظر به اینکه تجدیـدنظر خـواهی تـابع رقـم تقـویمی است هرچند علی الحساب بوده باشد لذا قبل از اخـذ نظـر کارشـناس در مـورد خواسته چنانچه رای بر رد دعوا صادر شود با التفات به رقم کمتر از سیصـد هـزار تومـان تعیین شده چنین رایی قطعی تلقی می شود زیرا اگر خواهان قصد بهره مندی از تجدیـدنظر خواهی و یقین به خواسته واقعی خود بـه بـیش از سیصـد هـزار تومـان مـی داشـت رقـم علی الحساب را در مرز حفظ چنین حقی اعلام می کرد.

نظر اکثریت:
الف) نظر به اینکه میزان خواسته با قید کلمه «علی الحساب» مشخص شده است و شخص خواهـان قید نموده قیمت واقعی بر اساس نظر کارشناس مشخص شود و از آنجا که طبق ماده 51 قانون آیین دادرسی مدنی قبل از تکمیل دادخواست دادگاه نباید وارد رسـیدگی مـاهوی شـود و امـر مذکور نیز نوعی نقص در دادخواست به نظر می رسـد لـذا بایـد ابتـدا موضـوع بـه کارشـناس ارجاعمیزان واقعی خواسته مشخص شود و متعاقب آن دادگاه مبـادرت بـه رسـیدگی مـاهوی نماید اما در مورد سوال مطروحه که در هر حال دادگاه بدون رعایت موارد فوق اقدام به صدور رای کرده چنانچه پرونده به مرجع تجدید نظر ارسال شود مرجع تجدیدنظر ممکن اسـت بـه این عنوآن که چون خواسته مشخص نشده و دادگاه می توانسته از طریق کارشناسی این نقـص را رفع نماید در این خصوص اقدام نکرده است. از حیث قابلیت تجدیدنظر یا غیر قابـل تجدیـد نظر بودن تکلیف آنها معلوم نیست و چنانچه جهت رفع نقص به دادگاه بدوی اعاده شود قهرا چارهای جز ارجاع امر به کارشناس نیست مثل آنجـا کـه تصـویر اوراق ارایـه شـده از سـوی خواهان مصدق نشده باشد ولو اینکه بعد از صدور رای رفع نقص می گردد در اینجا نیـز بایـد به همین ترتیب عمل شود که چنانچه مبلغ اعلامـی از ناحیـه کارشـناس در حـدی باشـد کـه موضوع را قابل تجدیدنظر کند یا غیر قابل تجدید نظر به همان نحو عمل می شود. ب) چنانچه خواهان خواسته خود را بیش از سه میلیون ریال تقویم نموده ملاک همان تقـویم خواسته است و چنانچه خواهان با ذکر علی الحساب تقویم نموده به معنی این اسـت کـه دقیقا ارزش خواسته را نمیداند که با توجه به بند (الف) قهرا باید میـزان از طریـق جلـب

نظر اقلیت:
میزان خواسته همان است که خواهان تعیین نموده ولو علیالحساب باشد و تجدید نظرخواهی بر همان ملاک خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM