نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/02/05

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر ساوه

موضوع:
اعمال وکالت در طلاق در مورد زوجه ای که همسرش به اتهام قتل عمد دو سال در بازداشت موقت است

پرسش:
زوج به اتهام قتل عمد در شعبه اول دادگاه کیفری استان به قصاص نفس محکوم شده و پرونده جهت رسیدگی به اعتراض به دیوان عالی کشور ارسال شده است. متهم دو سال تحت قرار بازداشت موقت در زندان به سر می برد:

نظر هیئت عالی:
چنان چه زوج به اتهام قتل عمدی در دادگاه کیفری استان به قصاص محکوم شود و حکم هم قطعی شده باشد و متهم به عنوان تامین دو سال تحت قرار بازداشت موقت باشد درخواست طلاق تحت عنوان عسر و حرج قابل پذیرش است. ولی به لحاظ عدم قطعیت حکم صادره نمی¬توان از بندهای شروط ضمن¬العقد استفاده کرد.

نظر اتفاقی:
هیچ¬یک از مفاد بندهای عقدنامه خصوصا بندهای (6 و 9) عقدنامه شامل حال زوجه نیست و زوجه از این طریق نمی¬تواند اعمال وکالت کند؛ زیرا در مواد عقدنامه اشاره به محکومیت قطعی دارد وحال این که در مانحن¬فیه هنوز محکومیت وی قطعی نشده است و زوج نیز به مدت دو سال در زندان است. در خصوص سوال دوم نیز موارد اشاره شده در ماده 1130 قانون مدنی به صورت تمثیلی است. در فرض سوال که زوج متهم به قتل عمد بوده و هنوز محکومیت قطعی نشده است نمی¬تواند از مصادیق عسر و حرج باشد؛ ولیکن اگر مصداقی مورد بحث قرار گیرد تشخیص عسر و حرج به عهده دادگاه است و چون احکام سه مرحله¬ای است دادگاه طوری باید استدلال کند که استدلال وی مورد پذیرش دادگاه تجدیدنظر و در فرجام¬خواهی مورد تایید دیوان عالی کشور قرار گیرد. به طور کلی باید گفت مورد به مورد تفاوت دارد گاهی مورد عسر و حرج می¬شود و گاهی نمی¬شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM