نشست قضایی شماره 1397-5381

نشست قضایی شماره 1397-5381

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5381


کد نشست:
1397-5381

تاریخ برگزاری:
1385/04/01

برگزار شده توسط:
استان کرمان/

موضوع:
حق وکالت کارآموزان وکالت در دعاوی مطروحه دیوان عالی کشور

پرسش:
مطابق قسمت اخیر تبصره 3 ماده 6 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالـت مصـوب 1376/1/17 کارآموزان وکالت قبل از اخذ پروانه حق وکالت در دعاویی که مطابق ماده 21 قانون تشـکیل دادگاه های عمومی و انقلاب مرجع تجدیدنظر از احکام آنها دیوان کشور می باشد را ندارند و از طرفی با تصویب قانون آیین دادرسی مدنی ماده 21 قانون مذکور نسخ و در حـال حاضـر مرجع تجدیدنظر احکام کلیه دعاوی دادگاه تجدیدنظر استان می باشـد بـا ایـن فـرض آیـا کارآموزان وکالت در دعاوی مذکور حق وکالت دارند؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مقررات تبصره 3 از ماده 6 قـانون کیفیـت اخذ پروانه وکالت مصوب سـال 1376 کـارآموزان وکالـت صـرفا قبـل از اخـذ پروانه وکالت حق وکالت در دعاوی که مرجع تجدیـدنظر آن دیـوان عـالی کشـور باشـد ندارند. از مفهوم مخالف این تبصره چنین مستفاد است که در سایر مراجع وکالت کارآموز وکالت که با سرپرستی وکیل پایه یک دادگستری انجام وظیفـه مـی کنـد منـع نشـده زیـرا کارآموز وکالت برای پیشرفت مهارت های لازم و بررسی حسن اخلاق و حسـن رفتـار وی تحت نظر کمیسیون های کارآموزی باید به عنـوان کـارآموز وکالـت در محـاکم دادگسـتری حاضر و در معرض قضاوت کمیسیون صالحه قرار گیرند.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه کارآموزان وکالت در حال فراگیری دانش و مهارت های امر وکالت بوده و پروانه وکالتی برای آنان صادر نمی شود دخالت آنان در امر وکالت و تحت نظر وکیـل سرپرست خود در همین راستا و خلاف اصل محسوب می گردد. در امـور اسـتثنایی و بـا وجود تردید باید به قدر متیقن اکتفا کرد. علاوه بر این منع مداخله کارآموزان وکالت در دعاوی موضوع تبصره 3 ماده 6 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت مصوب 1376 به لحـاظ اهمیت دعاوی و توانایی حرف های کارآموزان بوده و نه مرجع تجدیدنظر آنها. ذکر دیـوان عالی کشور در تبصره مذکور جهت تعیین نوع دعاوی و محـدوده صـلاحیت کـارآموزان می باشد گذشته از این بدون شک مقنن با تصویب قانون آیین دادرسی مدنی در مقام بیان حیطه اختیارات و صلاحیت کارآموزان وکالت نبوده تـا بـا تصـویب ایـن قـانون تبصـره

نظر اقلیت:
قانونگذار در تبصره 3 ماده 6 قانون کیفیت اخذ پروانه وکالت به مرجع تجدیدنظر توجه داشـته است نه به وضعیت دعاوی. بنابراین تصـریح نمـوده کـه کـارآموان وکالـت حـق مداخلـه در دعاویی که مرجع تجدیدنظر آنها دیوان عالی کشـور اسـت ندارنـد. بـا تصـویب قـانون آیـین دادرسی مدنی و تغییر مرجع تجدیدنظر دعاوی حقوقی تبصره 3 ماده 6 قانون نحوه اخذ پروانـه وکالت راجع به دعاوی حقوقی منسوخ و کارآموزان وکالت حق مداخله در کلیه دعاوی مـدنی را دارند لیکن حق فرجام خواهی از احکام قابل فرجام در دیوان عـالی کشـور را ندارنـد کمـا

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 6 ـ بر اساس بند چهار اصل چهل و سوم و بند شش اصل دوم و اصول نوزدهم بیستم و بیست و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اجبار افراد به کار معین و بهره کشی از دیگری ممنوع و مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ نژاد زبان و مانند اینها سبب امتیاز نخواهد بود و همه افراد اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و هر کس حق دارد شغلی را که به آن مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.

مشاهده ماده 6 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM