نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1385/05/05

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر ارومیه

موضوع:
تعیین نوع روزنامه برای انتشار آگهی ها با استناد به مواد قانونی

پرسش:
در تعیین نوع روزنامه برای انتشار آگهی ها برداشت های متفاوتی در محاکم و حوزه ها پیش آمده است. برخی از قوانین مانند ماده 73 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی و ماده 210 قانون امور حسبی به صراحت روزنامه کثیرالانتشار را برای ابلاغ نسخه ثانی دادخواست و احضار خوانده و استحضار وراث و بستانکاران و مدیونین متوفی اعلام کرده اند ولی بعضی از قوانین مثل مواد 115 و 180 آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و مواد 343 و 361 قانون امور حسبی و ماده 8 آیین نامه راجع به ماده 299 قانون امور حسبی با ذکر جمله ی "در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار محلی (یا) یکی از روزنامه های کثیرالانتشار محل و اگر در محل روزنامه نباشد در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران" و همچنین در ماده 118 قانون اجرای احکام مدنی که بیان داشته: "آگهی فروش باید در یکی از روزنامه های محلی" انتخاب نوع روزنامه را با برداشت های متفاوتی روبرو ساخته اند و عده ای چاپ آگهی ها را در مطبوعات محلی به لحاظ محدودیت پخش در بعضی از استان ها با روح قوانین سازگار ندانسته و معتقدند چاپ و انتشار آگهی در نشریات محلی مقصود قانونگذار را تامین نمی کند. ماده 1 از آیین نامه اجرایی قانون مطبوعات مصوب اسفند ماده 1364 فصل اول (تعریف و مشخصات مطبوعات) مطبوعاتی که روزی یک بار منتشر می شوند را روزنامه اطلاق کرده که با آن تعریف در استان آذربایجان غربی روزنامه وجود ندارد. حال برای رفع هر گونه شبهه و انجام وظایف وفق مقررات جاری و حاکم چه باید کرد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: تعیین نوع روزنامه برای انتشار آگهی ها در موادی از قانون آیین دادرسی مدنی و کیفری و قانون امور حسبی و اجرای احکام و سایر قوانین بنا به ضرورت پیش بینی و مشخص شده است و حسب مورد باید به ترتیب مقرر در قانون اقدام شود. روزنامه های کثیرالانتشار روزنامه هایی هستند که نوعا در شمارگان (تیراژ) بالایی به طور یومیه منتشر و توزیع می شوند و روزنامه با توجه به قانون مطبوعات و آیین نامه اجرای آن به مطبوعاتی که روزی یک بار منتشر می شوند اطلاق می شود. چنان چه قانونگذار در مواردی به انتشار آگهی در روزنامه محلی توجه داشته و در محل روزنامه محلی وجود نداشته باشد با توجه به وحدت ملاک از ماده 343 قانون امور حسبی و ماده 8 آیین نامه ماده 299 قانون امور حسبی آگهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران به عمل خواهد آمد.

نظر اتفاقی:
در قوانین و مواد قانونی در هر موردی که از عبارت انتشار در روزنامه استفاده شده مراد از روزنامه انتشار جریده به صورت یومیه است. بنابراین در چنین مواردی انتشار آگهی در روزنامه الزامی است مگر این که در موارد خاصی قانونگذار از عبارت جراید محل نامبرده باشد که در این صورت در آن مورد خاص انتشار آگهی در غیر روزنامه بلااشکال می باشد مانند ماده 1023 قانون مدنی . چنان چه قانونگذار در مواردی به انتشار آگهی در روزنامه محلی نظر داشته باشد و در محل روزنامه محلی وجود نداشته باشد با استناد ملاک ماده 343 از قانون امور حسبی و ماده 8 از آیین نامه راجع به ماده 299 قانون امور حسبی مصوب 1322 آگهی در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران به عمل خواهد آمد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 210- دادگاه بخش برای تحریر ترکه وقتی را که کمتر از یک ماه و بیش از سه ماه از تاریخ نشر آگهی نباشد معین کرده و در یکی از روزنامه های کثیر الانتشار آگهی می دهد که ورثه یا نماینده قانونی آن ها بستانکاران و مدیونین به متوفی و کسان دیگری که حقی بر ترکه متوفی دارند در ساعت و روز معین در دادگاه برای تحریر ترکه حاضر شوند. علاوه بر آگهی فوق برای هر یک از ورثه یا نماینده قانونی آن ها و وصی و موصی له اگر معین و در حوزه دادگاه مقیم باشند برای حضور در وقت مقرر احضاریه فرستاده می شود.

مشاهده ماده 210 قانون امور حسبی

ماده 343ـ مدیر ترکه باید به محض ابلاغ انتصاب خود سه آگهی هریک به فاصله یک ماه در مجله رسمی و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار محل و اگر در محل روزنامه نباشد در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران منتشر نموده اشخاصی را که به عنوانی از عناوین برای خود حقی بر ذمه متوفی و یا بر اعیان ترکه قایل هستند دعوت نماید. در ظرف شش ماه از تاریخ انتشار اولین آگهی خود را معرفی و موضوع حق خود را معین کنند و رونوشت یا عکس گواهی شده مدارک طلب و حقانیت خود را به او تسلیم نمایند. هرگاه میزان ترکه کمتر از هزار ریال باشد آگهی در روزنامه لازم نیست

مشاهده ماده 343 قانون امور حسبی

ماده 361ـ دادگاه رسیدگی کننده درخواست متقاضی را یک نوبت در روزنامه های کثیرالانتشار یا محلی آگهی می نماید. (اصلاحی 18/4/1374) تبصره در نقاطی که روزنامه دایر نیست دادگاه می تواند به جای آگهی در روزنامه محلی به تعداد لازم به هزینه متقاضی گواهی حصر وراثت آگهی تهیه نموده و در معابر همان محل الصاق نماید. تاریخ الصاق آگهی ها که باید در یک روز به عمل آید به وسیله صورت جلسه که مامورین ابلاغ نسبت به این موضوع تهیه می نمایند رعایت خواهد گردید. (الحاقی 20/9/1337).

مشاهده ماده 361 قانون امور حسبی

ماده 299- ترتیب صدور سند مالکیت به نام ورثه یا موصی له نسبت به اموال غیرمنقول که به نام مورث ثبت شده است در آئین نامه وزارت دادگستری معین می شود.

مشاهده ماده 299 قانون امور حسبی

ماده 118 ـ آگهی فروش باید در یکی از روزنامه های محلی یک نوبت منتشر شود.

مشاهده ماده 118 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 8- هر گاه توافق و اختلاف ورثه نسبت به وصیت نامه ای که به موجب قانون قابل ترتیب اثر است معلوم نباشد اداره ثبت به هزینه شخص ذی نفع آگهی می نماید و در آگهی باید مفاد وصیت نامه و اینکه از طرف کی و در چه تاریخ ابراز شده قید و تذکر داده شود چنانچه کسی اعتراضی نسبت به وصیت نامه دارد در ظرف سه ماه از تاریخ انتشار آخرین آگهی اعتراض خود را به اداره ثبتی که آگهی را منتشر نموده تسلیم نماید و در صورت انقضاء مدت مذکور و نرسیدن اعتراض ملک مورد وصیت به نام موصی له یا مصرفی که برای آن وصیت شده است در دفتر املاک ثبت خواهد شد. آگهی مذکور سه مرتبه هر ماه یک مرتبه در روزنامه کثیرالانتشار محل منتشر شده و در صورت نبودن روزنامه در محل در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران منتشر خواهد گردید.

مشاهده ماده 8 آیین نامه راجع به ماده 299 قانون امور حسبی

ماده 73 - درصورتی که خواهان نتواند نشانی خوانده را معین نماید یا در مورد ماده قبل پس از اخطار رفع نقص از تعیین نشانی اعلام ناتوانی کند بنابه درخواست خواهان و دستور دادگاه مفاد دادخواست یک نوبت در یکی از روزنامه های کثیرالانتشار به هزینه خواهان آگهی خواهد شد. تاریخ انتشار آگهی تا جلسه رسیدگی نباید کمتر از یک ماه باشد.

مشاهده ماده 73 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1023 - در مورد مواد 1020 و 1021 و 1022 محکمه وقتی می تواند حکم موت فرضی غایب را صادر نماید که در یکی از جراید محل و یکی از روزنامه های کثیرالانتشار تهران اعلانی در سه دفعه ی متوالی هر کدام به فاصله یک ماه منتشر کرده و اشخاصی را که ممکن است از غایب خبری داشته باشند دعوت نماید که اگر خبر دارند به اطلاع محکمه برسانند. هر گاه یک سال از تاریخ اولین اعلان بگذرد و حیات غایب ثابت نشود حکم موت فرضی او داده می شود.

مشاهده ماده 1023 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM