نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/04/07

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بستان آباد

موضوع:
تقدیم دادخواست برای خلع ید از ملک مشاع باید به طرفیت همه مالکین باشد یا به طرفیت چند نفر؟

پرسش:
تقدیم دادخواست برای خلع ید از ملک مشاع باید به طرفیت همه مالکین باشد یا به طرفیت چند نفر؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (4): دعوای خلع ید در ملک مشاع می تواند علیه متصرفی که مدعی مالکیت مشاعی است یا مدعی مالکیت نیست به وسیله هر یک از مالکان مشاعی یا مجموع آنان طرح و از طرف دادگاه پذیرفته شود و اجرای چنین حکمی در حدود ضوابط ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی صورت پذیر است.

نظر اکثریت:
چون در ملک مشاع عملا همه افراد تصرف دارند هیچ مشکلی پیش نمی آید. خواهان می تواند به طرفیت متصرفین غاصب دادخواست خلع ید و یا تخلیه بدهد. از جهت اجرا هم مشکلی نیست. وفق مفهوم ماده 313 قانون امور حسبی و وحدت رویه شماره 29/59 ـ 15/1/1360 موید قضیه ما نحن فیه است به عنوان مثال اگر به خواهان بگوید در این خصوص باید درخواست خلع ید از ملک مشاع به طرفیت همه شرکای مشاع باشد مثل اهالی یک روستا مشکلات عدیده پیش خواهد آمد شاید اصلا کار به عسر و حرج بکشد.

نظر اقلیت:
چون مال و ملک مشاع در تصرفات همه افراد صدق می کند اگر در یک ملک مشاعی مثلا اهالی یک روستا تصرف دارند و استفاده می کنند چون در هر جای ملک دست بگذاریم ملک مشاع صدق می کند ملک افرازی نیست و اگر دادخواست به طرفیت همه متصرفین داده نشود دعوا باید به استناد ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی رد شود چون دعوا متوجه افراد خواسته شده نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 43 ـ در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می شود ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است.

مشاهده ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 313- در صورتی که تمام ورثه و اشخاصی که در ترکه شرکت دارند حاضر و رشید باشند به هر نحوی که بخواهند می توانند ترکه را مابین خود تقسیم نمایند لیکن اگر مابین آن ها محجور یا غائب باشد تقسیم ترکه به توسط نمایندگان آن ها در دادگاه به عمل می آید.

مشاهده ماده 313 قانون امور حسبی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM