نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/05/06

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر اسکو

موضوع:
فروش سهم مشاعی ملک غیر قابل افراز در صورت وقف بودن دانگی از آن

پرسش:
اگر یک دانگ پلاکی از ملکی وقف باشد در فرض غیرقابل افراز بودن آیا نسبت به آن ملک می توان تقاضای فروش کرد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض غیرقابل افراز بودن ملکی که یک دانگ آن وقف است با توجه به مقررات ماده 597 قانون مدنی که تقسیم ملک از وقف را جایز می داند دادگاه دستور فروش پنج دانگ مشاع را مطابق ماده 4 قانون افراز و فروش املاک مشاع مصوب 1357 صادر می کند. در صورت وجود جواز شرعی و قانونی براساس مواد 88 89 و 90 قانون مدنی مبنی بر فروش یک دانگ موقوفه کل ملک به فروش رسیده و سهم وقف منتزع و ثمن حاصل از فروش پنج دانگ بین مالکین مشاعی تقسیم خواهد شد.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 591 قانون مدنی که تقسیم ملک از وقف را جایز شمرده است در صورت غیرقابل افراز بودن فروش ملک به صورت مشاعی نیز صحیح به نظر می رسد. چنان چه یک نفر مالک پنج دانگ بوده و ملک نیز غیرقابل افراز باشد در صورت بروز اختلاف می توانند به دادگاه مراجعه و نسبت به پنج دانگ مشاعی تقاضای فروش کنند و دادگاه در این قسمت دستور فروش صادر خواهد کرد. بدیهی است در هر یک از حالات مذکور نسبت به یک دانگ دیگر ملک به صورت وقفی می ماند زیرا به حکم صدر ماده 349 قانون مدنی بیع مال وقف صحیح نیست مگر آن که مورد از مصادیق مواد 88 89 و قسمت اخیر ماده 349 قانون مدنی باشد که در این صورت پس از اثبات فروش مال موقوفه نیز مجاز خواهد بود.

نظر اقلیت:
گروه اول: چنان چه مورد از موارد فروش مال موقوفه باشد تقاضای فروش از دادگاه فقط از طرف موقوف علیهم یا اداره اوقاف پذیرفته می شود نظر بر این است که غیر از موقوف علیهم و یا اداره اوقاف شریک یا شرکای دیگر ملک نیز می توانند از دادگاه فروش ملک مشاع و موقوفه را با هم درخواست نمایند زیرا این اشخاص نیز ذی نفع در موضوع تلقی می شوند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4 ـ ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیر قابل افراز تشخیص شود با تقاضای هر یک از شرکاء به دستور دادگاه شهرستان فروخته می شود.

مشاهده ماده 4 قانون افراز و فروش املاک مشاع

ماده 597 - تقسیم ملک از وقف جایز است ولی تقسیم مال موقوفه بین موقوف علیهم جایز نیست.

مشاهده ماده 597 قانون مدنی

ماده 88 - بیع وقف در صورتی که خراب شود یا خوف آن باشد که منجر به خرابی گردد به طوری که انتفاع از آن ممکن نباشد در صورتی جایز است که عمران آن متعذر باشد یا کسی برای عمران آن حاضر نشود.

مشاهده ماده 88 قانون مدنی

ماده 89 - هر گاه بعض موقوفه خراب یا مشرف به خرابی گردد به طوریکه انتفاع از آن ممکن نباشد همان بعض فروخته می شود مگر این که خرابی بعض سبب سلب انتفاع قسمتی که باقی مانده است بشود در این صورت تمام فروخته می شود.

مشاهده ماده 89 قانون مدنی

ماده 90 - عین موقوفه در مورد جواز بیع به اقرب به غرض واقف تبدیل می شود.

مشاهده ماده 90 قانون مدنی

ماده 591 - هر گاه تمام شرکاء به تقسیم مال مشترک راضی باشند تقسیم به نحوی که شرکاء تراضی نمایند به عمل می آید و در صورت عدم توافق بین شرکاء حاکم اجبار به تقسیم می کند مشروط بر این که تقسیم مشتمل بر ضرر نباشد که در این صورت اجبار جایز نیست و تقسیم باید به تراضی باشد.

مشاهده ماده 591 قانون مدنی

ماده 349 - بیع مال وقف صحیح نیست مگر در موردی که بین موقوف علیهم تولید اختلاف شود به نحوی که بیم سفک دماء رود یا منجر به خرابی مال موقوفه گردد و همچنین در مواردی که در مبحث راجع به وقف مقرر است.

مشاهده ماده 349 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM