نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/03/30

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر خرم آباد

موضوع:
طرح دعوا علیه ولی قهری در استیذان دختر باکره از دادگاه برای ازدواج

پرسش:
در اجرای مواد 1043 و 1044 قانون مدنی در مورد دختر باکره¬ای که ولی قهری وی از اجازه ازدواج مضایقه کند یا امکان استیذان از او عادتا ممکن نباشد؛ آیا جهت استیذان از دادگاه نیاز به طرح دعوا مطابق قانون آیین دادرسی مدنی به طرفیت ولی قهری است یا این که به صرف درخواست‏‎ دادگاه می¬تواند خارج از نوبت به موضوع رسیدگی کند و در صورت لزوم اذن ازدواج را به دختر باکره بدهد؟

نظر هیئت عالی:
اتفاق نظر اعلام شده موجه بوده صایب است؛ زیرا اذن پدر طبق ماده 1043 قانون مدنی شرط است و در صورت عدم تنفیذ عقد ازدواج دختر باکره که بدون اذن پدر ازدواج کرده است باطل خواهد بود. مطابق ماده 1044 قانون مدنی در صورتی که پدر یا جد پدری در محل حاضر نباشد و استیذان از آن ها نیز عادتا غیر ممکن بوده و دختر نیز احتیاج به ازدواج داشته باشد وی می¬تواند اقدام به ازدواج کند. به موجب تبصره این ماده ثبت این ازدواج در دفترخانه منوط به احراز موارد فوق در دادگاه خانواده و در جایی که این دادگاه تشکیل نشده باشد در دادگاه عمومی خواهد بود. بنابراین در هر دو صورت منطبق با مواد 1043 و 1044 قانون مدنی و عمومات قانونی نیاز به تقدیم دادخواست به دادگاه ذی¬صلاح وجود دارد.

نظر اتفاقی:
با توجه به ماهیت مواد 1043 و 1044 قانون مدنی و ولایتی که ولی قهری دارد از جمله رعایت مصلحت فرزند (دختر) باید دعوا به طرفیت ولی قهری طرح و طبق تشریفات آیین دادرسی مدنی وقت رسیدگی تعیین و طرفین دعوت به رسیدگی شوند و دلایل آن ها استماع و حکم مقتضی صادر شود. در هر دو ماده نیاز به رعایت تشریفات است و باید طبق مقررات آ.د.م رسیدگی و حکم صادر شود. خصوصا با توجه به این که در تبصره ماده 1044 تاکید شده که ثبت این ازدواج در دفترخانه منوط به احراز موارد فوق در دادگاه مدنی خاص است برای احراز شرایط مندرج در این ماده نیاز است که پس از ثبت تقاضای خواهان وقت رسیدگی تعیین و طرفین دعوت به رسیدگی شوند؛ در صورتی که پدر یا جد پدری در محل حاضر نباشد و آدرس وی نیز درست نباشد و یا مفقود¬الاثر باشد نسبت به انتشار آگهی و دعوت به رسیدگی از این طریق اقدام و سپس تصمیم مقتضی اتخاذ شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1043 - نکاح دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه ی پدر یا جد پدری او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه ی او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آن ها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.

مشاهده ماده 1043 قانون مدنی

ماده 1044 - در صورتی که پدر یا جد پدری در محل حاضر نباشد و استیذان از آن ها نیز عادتا غیرممکن بوده و دختر نیز احتیاج به ازدواج داشته باشد وی می تواند اقدام به ازدواج نماید. تبصره - ثبت این ازدواج در دفترخانه منوط به احراز موارد فوق در دادگاه مدنی خاص می باشد.

مشاهده ماده 1044 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM