نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/02/01

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شهرضا

موضوع:
مسئولیت در پرداخت دیه به میزان تاثیر تقصیر مرتکبان حادثه

پرسش:
در پرونده مربوط به حادثه ناشی از بی احتیاطی حین انجام کار دادگاه براساس کیفرخواست و برمبنای نظر هیات سه نفره کارشناسی با تعیین درصد تقصیر برای شخص (الف) به میزان 20% شخص (ب) به میزان 30% و شخص (ج) به میزان 50% هرکدام را برمبنای درصدهای تعیین شده محکوم به پرداخت دیه درحق شاکی می نماید. شخص الف و ب و همچنین شاکی نسبت به رای دادگاه اعتراض نکرده و رای نسبت به ایشان قطعی شده است. شخص (ج) اقدام به تجدیدنظرخواهی می کند و مرجع تجدیدنظر نیز مبادرت به صدور قرار ارجاع امر به هیات پنج نفره کارشناسی می نماید. براساس نظریه هیات مزبور درصد تقصیر تجدیدنظرخواه (شخص ج) به 20% تقلیل یافته و دادگاه تجدیدنظر نیز بر این مبنا تنها نسبت به همین میزان شخص (ج) را مسیول دانسته و نسبت به مازاد رای دادگاه بدوی را نقض می نماید. شاکی در مرحله اجرای حکم با توجه به تصمیم دادگاه تجدیدنظر و با این استدلال که 30 درصدی که رای بدوی نقض شده موضوع حق وی بوده و می بایستی از دیگر محکومان وصول شود درخواست مطالبه حق می کند و پرونده برای رفع ابهام به دادگاه ارسال می شود. تکلیف مرجع صادرکننده رای بدوی چیست؟

نظر هیئت عالی:
مفروغ از ماهیت رای فی الحال اجرای احکام مواجه با رای قطعی لازم الاجراء می باشد و شعبه بدوی و تجدید نظر با فرض سوال مواجه با تکلیفی نیستند؛ مع الوصف در مقام جری تشریفات نقض حکم صادره باید به ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری تمسک ورزید.

نظر اتفاقی:
باتوجه به اینکه آراء صادره قطعی بوده و قاعده فراغ از دادرسی نسبت به مرجع بدوی حاکمیت دارد امکان تغییر در میزان محکومیت اشخاصی که دادنامه نسبت به آنها در دادگاه بدوی قطعیت یافته وجود ندارد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 435 ـ دادگاه تجدید نظر استان و دیوان عالی کشور فقط نسبت به آنچه مورد تجدید نظرخواهی یا فرجام خواهی واقع و نسبت به آن رای صادر شده است رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 435 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM