نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/05/06

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر بانه

موضوع:
فروش مال غیرمنقول محجور

پرسش:
چنان چه قیم بدون رعایت غبطه صغار مبادرت به فروش ملک غیرمنقول نماید در صورت عدم اقدام قیم در ابطال معامله آیا مدعی العموم (دادستان) می تواند دادخواست حقوقی تقدیم کند؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 20 قانون امور حسبی اقدام و دخالت دادستان در امور حسبی در مواردی است که در قانون تصریح شده است.

نظر اکثریت:
در فرض سوال مربوطه ـ اولا باید اقداماتی که قیم در اموال مولی علیه انجام می دهد بر دو قسم تقسیم کرد:

نظر اقلیت:
با توجه به صراحت ماده 83 قانون امور حسبی که اشعار داشته: (اموال غیرمنقول محجور فروخته نخواهد شد مگر با رعایت غبطه او و تصویب دادستان) استنباط می گردد که اگر به فرض قیم غبطه صغیر را هم رعایت کرده باشد ولی معامله توسط دادستان تصویب نشود مثل این است که مالی از محجور فروخته نشده است و رویه عملی در محاکم فعلی نیز این است حتی اگر قیم بخواهد مالی را برای محجور بخرد حتما موافقت دادستان لازم و ضروری است. پس به طریق اولیٰ در معامله ای که غبطه صغیر و یا محجور رعایت نشده باشد دادستان (رییس حوزه قضایی) حق دخالت دارد و از باب قاعده فقهی (اذن در شی ء اذن در لوازم آن نیز می باشد) دارا بودن اختیار دخالت در معامله این حق را نیز ایجاب می کند که دادستان حق تقدیم دادخواست حقوقی را نیز داشته باشد چرا که به فرض این حق و اختیار (تکلیف) را برای دادستان قایل باشیم که حق دخالت و اظهارنظر و تصویب معامله را داشته ولی اختیار تقدیم دادخواست ندارد. پس موضوعا اذن دادستان در اظهارنظر در معامله محجور نیز مقتضی خواهد بود. پس در نتیجه لازمه اعطای اختیار به دادستان تقدیم دادخواست و یا هر اقدام دیگری که وفق مقررات ماده 1241 قانون مدنی از طرف قیم صورت پذیرد باید به تصویب دادستان برسد و در نهایت با توجه به مقررات قانون مدنی و قانون امور حسبی و اختیاراتی که دادستان داراست لزوم اجرای اختیارات در خصوص تقدیم دادخواست حقوقی را در مواقع ضروری ایجاد خواهد نمود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 20- اقدام و دخالت دادستان در امور حسبی مخصوص به مواردی است که در قانون تصریح شده است.

مشاهده ماده 20 قانون امور حسبی

ماده 83- اموال غیرمنقول محجور فروخته نخواهد شد مگر با رعایت غبطه او و تصویب دادستان.

مشاهده ماده 83 قانون امور حسبی

ماده 1241 - قیم نمی تواند اموال غیرمنقول مولی علیه را بفروشد و یا رهن گذارد یا معامله ای کند که در نتیجه ی آن خود مدیون مولی علیه شود مگر با لحاظ غبطه ی مولی علیه و تصویب مدعی العموم. درصورت اخیر شرط حتمی تصویب مدعی العموم ملائت قیم می باشد و نیز نمی تواند برای مولی علیه بدون ضرورت و احتیاج قرض کند مگر با تصویب مدعی العموم.

مشاهده ماده 1241 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM