نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/05/07

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر آباده

موضوع:
حجر متوفی پیش از فوت

پرسش:
اگر فردی محجور باشد و در زمان حیات برای وی حکم حجر صادر نشده باشد بعد از فوت آیا می توان برای وی حکم حجر صادر کرد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: مستنبط از مواد 57 و 70 قانون امور حسبی چنان چه دادگاه با انجام تحقیقات لازم با وجود ادله مثبته و قطع و یقین احراز کند که شخص معرفی شده قبل از فوت محجور بوده می تواند حکم حجر برای او صادر کند. بنابراین نتیجه حاصله در نظر نشست قضایی آباده با استدلال فوق تایید می شود.

نظر اتفاقی:
طبق ماده 412 قانون تجارت حکم ورشکستگی تاجری را که حین الفوت در حال توقف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می توان صادر کرد. ورشکستگی برای تاجر یک نوع محجوریت در اموال است و اعمال حقوقی شخص محجور قبل از فوت از آثار حقوقی از جمله ابطال معاملات برخوردار است چنان چه برای دادگاه محرز نباشد متوفی قبل از فوت محجور بوده صدور حکم محجوریت نسبت به متوفی از زمان محجور شدن تا زمان فوت بلامانع به نظر می رسد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 57- در رسیدگی به درخواست حجر دادگاه نسبت به اشخاصی که مجنون یا سفیه معرفی شده اند هر گونه تحقیقی که لازم بداند به عمل می آورد و می تواند اشخاصی که اطلاعات آن ها را قابل استفاده بداند احضار نموده و یا برای تحقیق از اشخاص نامبرده نماینده بفرستد و پس از رسیدگی و تحقیقات لازم و احراز حجر حکم به حجر می دهد و در صورت عدم احراز حجر درخواست حجر را رد می نماید.

مشاهده ماده 57 قانون امور حسبی

ماده 70- اثر حجر از تاریخ قطعیت حکم مترتب می شود لیکن اگر ثابت شود که علت حجر قبل از تاریخ حکم حجر وجود داشته اثر حجر از تاریخ وجود علت حجر مترتب می شود.

مشاهده ماده 70 قانون امور حسبی

ماده 412 ـ ورشکستگی تاجر یا شرکت تجارتی در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده او است حاصل می شود. حکم ورشکستگی تاجری را که حین الفوت در حال توقیف بوده تا یک سال بعد از مرگ او نیز می توان صادر نمود.

مشاهده ماده 412 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM