نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/01/10

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
قانون حاکم بر تقاضای طلاق زن ایرانی که دارای شوهر خارجی است

پرسش:
اگر زن ایرانی که دارای شوهر خارجی است از دادگاه های ایران تقاضای طلاق کند مطابق قانون مدنی کدام یک از محاکم دو کشور متبوع زن و شوهر باید حکم صادر کند؟

نظر هیئت عالی:
ضمن تایید اتفاق نظر قضات دادگستری شیراز اضافه می نماید در صورتی که مرد خارجی بخواهد با زن مسلمان ایرانی ازدواج کند تشرف مرد به دین مبین اسلام ضرورت دارد که در هنگام تقاضای طلاق چه از نظر رعایت احوال شخصیه و چه از نظر محکمه صالحه قوانین ایران و دادگاه خانواده صالح به رسیدگی است و در صورتی که زن ایرانی غیرمسلمان با شوهر خارجی غیرمسلمان در ایران ازدواج کرده باشد محکمه ایران صالح به رسیدگی تقاضای طلاق با اعمال احوال شخصیه زوجین خواهد بود.

نظر اتفاقی:
مطابق ماده 963 قانون مدنی که مقرر می دارد: «اگـر زوجیـن تبعـه یک دولت نباشند روابط شخصی و مالی بین آن ها تابع قوانین دولت متبوع شوهر خواهد بود» قانون دولت متبوع زوج ملاک عمل است و اگر قانون مذکور به قانون کشور ثالثی احاله داده باشد محکمه مکلف به رعایت احاله نیست مگر این که احاله به قانون ایران شده باشد و نیز اگر قانون دولت متبوع زوج مخالف با نظم عمومی باشد مطابق ماده 975 قانون مدنی محکمه نمی تواند آن را به موقع اجرا گذارد. منظور از نظم عمومی مجموعه سازمان های حقوقی و قواعد حقوقی است که ارتباط آن ها با تمدن یک کشور به طوری است که قضات آن کشور ناگزیر به تقدیم آن ها بر قوانین خارجی (در صورت تعارض و تزاحم) می باشند و منظور از سازمان حقوقی مجموعه قوانین و مقرراتی است که حافظ یک نفع اجتماعی است مانند: شرکت نکاح بیع. بنابراین در طلاق حاکم مثل طلاق عسر و حرج موضوع ماده 1130 قانون مدنی چنان چه قانون دولت متبوع زوج مغایر با آن باشد به لحاظ این که قانون مذکور جزو نظم عمومی محسوب می شود و عمل به قانون ایران لازم است مقدم بر قانون دولت متبوع زوج است. البته اگر زوج مطابق ماده 1060 قانون مدنی بدون اخذ پروانه ازدواج موضوع آیین نامه زناشویی بانوان ایرانی با اتباع بیگانه غیر ایرانی مصوب سال 1349 اقدام به نکاح با زن ایرانی کرده باشد قانون ایران در محکمه باید مورد عمل قرار گیرد به لحاظ این که فرد خارجی بدون اعتنا به قانون ایران اقدام به ازدواج کرده است رعایت قانون دولت متبوع وی وجهی ندارد و نیز در موردی که قانون متبوع دولت زوج در مورد قضیه ساکت است قانون ایران ملاک عمل است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 963 - اگر زوجین تبعه یک دولت نباشند روابط شخصی و مالی بین آن ها تابع قوانین دولت متبوع شوهر خواهد بود.

مشاهده ماده 963 قانون مدنی

ماده 975 - محکمه نمی تواند قوانین خارجی و یا قراردادهای خصوصی را که بر خلاف اخلاق حسنه بوده و یا به واسطه ی جریحه دار کردن احساسات جامعه یا به علت دیگر مخالف با نظم عمومی محسوب می شود به موقع اجرا گذارد اگر چه اجرای قوانین مزبور اصولا مجاز باشد.

مشاهده ماده 975 قانون مدنی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1060 - ازدواج زن ایرانی با تبعه ی خارجه در مواردی هم که مانع قانونی ندارد موکول به اجازه ی مخصوص از طرف دولت است.

مشاهده ماده 1060 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM