نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/03/15

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/

موضوع:
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش در طلاق خلع

پرسش:
زوجه دادخواست طلاق را به دلیل عسر و حرج به دادگاه تقدیم نموده است که در جریان رسیدگی مشارالیها کلیه حقوق مالی خویش را بذل می¬کند و اعلام قبول بذل از جانب زوج صورت می گیرد مرجع رسیدگی کننده به صدور گواهی عدم امکان سازش و تعیین طلاق از نوع خلع مبادرت می¬نماید. زوجه با ارایه گواهی موصوف و در فرجه قانونی به دفترخانه مربوطه مراجعه می¬کند و تقاضای ثبت طلاق را نموده که به دلیل عدم حضور زوج اخطاریه¬های لازم از سوی دفترخانه به مشارالیه ابلاغ می¬گردد. حال نحوه درخواست زوجه جهت اعمال بند (ب) ماده واحده قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش چگونه بوده و تکلیف مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش چگونه است؟ تکلیف دادگاه در این گونه موارد چه خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش صرفا در مورد طلاق توافقی است با این توضیح اگر زوجین برای اجرای صیغه طلاق توافق نمایند مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه است و اگر در فرجه مقرر قانونی زوج در دفترخانه برای طلاق رسمی زوجه حاضر نشود گواهی صادره فاقد ضمانت اجرایی خواهد بود. لیکن در صورتی که گواهی عدم امکان سازش به شرحی که در سوال آمده است مشمول بند (ب) ماده واحده مصوب 11/8/1376 می باشد و در اینجا اجرای صیغه طلاق به عهده صادرکننده حکم است و سردفتر موظف به اجرای ثبت طلاق است. اگرچه بعضی از دادگاه های خانواده در اجرای بند (ب) قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش مراتب را برای اجرای صیغه طلاق به دفتر اسناد رسمی طلاق اعلام می¬کنند ولی به صراحت ماده مرقوم اجرای صیغه طلاق به عهده دادگاه صادر کننده حکم است و سردفتر موظف است طلاق را در دفتر ثبت نماید؛ لذا در این مورد مسیله سه ماه مهلت برای مراجعه به دفترخانه منتفی است.

نظر اتفاقی:
نظر اول: بند (ب) ماده واحده قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش فقط در مورد طلاق¬های حکمی و قضایی قابل اعمال است و در مورد طلاق¬های توافقی قابل اعمال نیست. در طلاق¬های توافقی رکن توافق باید از ابتدای ارایه دادخواست تا اجرای صیغه طلاق موجود باشد و در صورتی که در فرض سوال زوج حاضر به حضور در دفترخانه نباشد نمی¬توان او را الزام نمود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM