نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/04/04

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر بیجار

موضوع:
اقامه دعوی غیررشید برای اثبات رشد

پرسش:
فردی که هنوز رشد وی به اثبات نرسیده است دعوای صدور حکم رشد را مطرح می کند به چه دلیل چنیـن دعوایـی از وی پذیرفته می شود؟

نظر هیئت عالی:
از توجه به بند (3) ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی استفاده می شود که خواهان برای اقامه دعوا باید اهلیت قانونی داشته باشد و عدم رشد از مصادیق فقدان اهلیت قانونی است و ماده 958 قانون مدنی هم مشعر است بر این که هیچ کس نمی تواند حقوق خود را اجرا کند مگر این که برای این امر اهلیت قانونی داشته باشد (اهلیت استیفا) بنابراین در بادی امر به نظر می رسد شخص غیررشید برای اقامه دعوای اثبات رشد فاقد اهلیت است و برای طرح این چنین ادعایی شایستگی ندارد. لکن مقررات مواد 1254 ناظر به ماده 1253 قانون مدنی و مفاد ماده 66 قانون امور حسبی به شخص غیررشید اجازه داده است که به منظور اثبات رشد در دادگاه اقامه دعوا نماید و نظر اقلیت از حیث نتیجه صحیح به نظر می رسد.

نظر اکثریت:
علت پذیرش چنین دعوایی از شخصی که هنوز رشد وی به اثبات نرسیده است و در واقع اهلیت طرح دعوا ندارد این است که عدم اهلیت شخص غیررشید در خصوص دعاوی مالی مدنظر قرار می گیرد دعوای صدور حکم رشد از دعاوی غیرمالی است. بنابراین پذیرش چنین دعوایی از شخصی که هنوز رشد وی به اثبات نرسیده و غیررشید محسوب می شود از نظر قانونی بلااشکال است.

نظر اقلیت:
پذیرش دعوای صدور حکم رشد از جانب غیررشید به علت استثنایی بودن این امر است و در واقع باید گفت: خواهان در زمان طرح دعوا خود را رشید می داند و چون رشید بودن یا نبودن وی موضوع رسیدگی است بنابراین باید استثنایا دعوای صدور حکم رشد را از غیررشید پذیرفت.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 958 - هر انسان متمتع از حقوق مدنی خواهد بود لیکن هیچ کس نمی تواند حقوق خود را اجرا کند مگر این که برای این امر اهلیت قانونی داشته باشد.

مشاهده ماده 958 قانون مدنی

ماده 1253 - پس از زوال سببی که موجب تعیین قیم شده قیمومت مرتفع می شود.

مشاهده ماده 1253 قانون مدنی

ماده 66- دادستان و محجور و قیم محجور نسبت به تصمیمات دادگاه در موارد زیر می توانند پژوهش بخواهند اگر قیم متعدد باشد هر یک از آن ها حق پژوهش دارند: 1- حکم حجر. 2- حکم بقاء حجر. 3- رفع حجر. 4- رد درخواست حجر. 5- رد درخواست بقاء حجر. 6- رد درخواست رفع حجر.

مشاهده ماده 66 قانون امور حسبی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM