نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/03/10

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/

موضوع:
مفهوم جرم مرتبط در آیین دادرسی کیفری

پرسش:
با توجه به مفهوم مخالف ماده 99 ق.آ.د.ک منظور از جرمی که با جرم اول مرتبط باشد چیست؟ و وظیفه بازپرس در این موارد چه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
وقتی دو یا چند جرم نسبت به موضوع واحد ارتکاب یافته باشد به دلیل اشتراک در موضوع با هم مرتبط هستند؛ مانند جرایم حمل نگهداری فروش و قاچاق صد کیلوگرم مواد مخدر از نوع تریاک یا جرایم سرقت و فروش یک دستگاه خودروی مسروقه. گاهی ارتباط دو جرم به نحوی است که ارتکاب فعل مادی هریک ملازمه با ارتکاب فعل مادی دیگری دارد؛ مانند جرایم رشاء و ارتشاء. بنابراین می توان گفت منظور مقنن از جرایم مرتبط در ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری جرایمی است که بازپرس در رسیدگی به آن ها با توجه به ارجاع اولیه لزوما نیاز به اخذ ارجاع مجدد ندارد ولیکن در جرایم غیرمرتبط (با جرم ارجاعی) بازپرس باید برای ادامه تحقیقات مراتب را به دادستان اعلام و در صورت ارجاع وی تحقیقات پیرامون آنها را ادامه دهد.

نظر اتفاقی:
1-برخی با توجه به آیین دادرسی مدنی و عام بودن مقررات آن نسبت به آیین دادرسی کیفری بدین وصف که در صورت وجود خلا در آیین دادرسی کیفری ضرورتا به قانون آیین دادرسی مدنی باید مراجعه شود قایل به این هستند که لازم است در خصوص ابهام مطروحه به نظر قانونگذار در آن قانون و مدلول آن عمل نمود. یعنی در صورتی که اتخاذ تصمیم در هریک از جرایم موثر در دیگری باشد این دو جرم مرتبط و بر این اساس لزومی به ارجاع در خصوص بزه مکشوف وجود ندارد مانند آن شکایتی که در رابطه با صدور چک بلامحل ایراد شود و در مقابل مشتکی عنه اقدام به طرح شکایت مبنی بر خیانت در امانت در ارتباط با همان چک نماید که در این صورت از آنجا که اتخاذ تصمیم در مورد خیانت در امانت در تصمیم قضایی راجع به صدور چک بلامحل تاثیر دارد لذا شکایت خیانت در امانت که متعاقب شکایت صدور چک بلامحل مطرح شده است نیازی به ارجاع ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 99 ـ هرگاه بازپرس ضمن تحقیق جرم دیگری را کشف کند که با جرم اول مرتبط نباشد و بدون شکایت شاکی نیز قابل تعقیب باشد اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم به عمل می آورد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع می دهد و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد. تبصره ـ چنانچه جرم کشف شده از جرایمی باشد که با شکایت شاکی قابل تعقیب است مراتب در صورت امکان توسط دادستان به نحو مقتضی به اطلاع بزه دیده می رسد.

مشاهده ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM