نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1385/05/10

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر ارومیه

موضوع:
چگونگی بازداشت محکوم علیه در جهت اجرای حکم غیابی صادره

پرسش:
در پرونده های حقوقی که حکم صادره غیـابی بـوده و اوراق دادنامـه و نیـز اوراق اجراییـه هیچ یک به شخص خوانده ابلاغ واقعی نشده باشد در صورتی که محکوم لـه وفـق مـاده 2 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی مصوب 1377 تقاضای بازداشت محکوم علیه را کند با عنایت به تبصره یک و دو ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی آیا دستور بازداشت از حیث موازین قانونی صحیح است؟

نظر هیئت عالی:
اگرچه با صدور اجراییه و عدم اجـرای مفـاد آن از سـوی محکوم علیه در اجرای ماده 2 قانون نحوه اجـرای محکومیـتهـای مـالی بازداشـت محکوم علیه بنا به درخواست محکوم له در صورتی که مالی از او به دست نیاید منع قانونی نـدارد در صورتی که محکوم علیه غیابی پس از ابلاغ واقعی نسبت به رای اعتراض واخواهی نمایـد در جهت حفظ حقوق وی برای تقدیم دادخواست واخواهی بازداشت او با توجه به تبصـره 2 ذیـل ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی مطلق تجـویز نشـده اسـت. بنـابراین پـس از رسـیدگی بـه اعتراض و واخواهی وی در مورد دادنامه اقدام قانونی صورت خواهد گرفت.

نظر اتفاقی:
با توجه به لازم الاجرا بودن دادنامه و صدور اجراییه دستور بازداشـت محکـوم علیـه مسـتندا بـه صدر ماده 2 از قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی موصوب 1377 بلامـانع اسـت. بـدیهی است در صـورت اقـدام محکـوم علیـه بـه ارایـه دادخواسـت واخـواهی و صـدور قـرار قبـول دادخواست مزبور دادگاه وفق تبصره 1 ماده 306 قانون آیین دادرسی مدنی مکلف به رفع اثر از اجراییه و بازداشت محکوم علیه خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 306 - مهلت واخواهی از احکام غیابی برای کسانی که مقیم کشورند بیست روز و برای کسانی که خارج از کشور اقامت دارند دو ماه از تاریخ ابلاغ واقعی خواهد بود مگر اینکه معترض به حکم ثابت نماید عدم اقدام به واخواهی در این مهلت به دلیل عذر موجه بوده است. در این صورت باید دلایل موجه بودن عذر خود را ضمن دادخواست واخواهی به دادگاه صادر کننده رای اعلام نماید. اگر دادگاه ادعا را موجه تشخیص داد قرار قبول دادخواست واخواهی را صادر و اجرای حکم نیز متوقف می شود. جهات زیر عذر موجه محسوب می گردد: 1 - مرضی که مانع از حرکت است. 2 - فوت یکی از والدین یا همسر یا اولاد. 3 - حوادث قهریه از قبیل سیل زلزله و حریق که بر اثر آن تقدیم دادخواست واخواهی در مهلت مقرر ممکن نباشد. 4 - توقیف یا حبس بودن به نحوی که نتوان در مهلت مقرر دادخواست واخواهی تقدیم کرد. تبصره 1 - چنانچه ابلاغ واقعی به شخص محکوم علیه میسر نباشد و ابلاغ قانونی به عمل آید آن ابلاغ معتبر بوده و حکم غیابی پس از انقضاء مهلت قانونی و قطعی شدن به موقع اجراء گذارده خواهد شد. درصورتی که حکم ابلاغ واقعی نشده باشد و محکوم علیه مدعی عدم اطلاع از مفاد رای باشد می تواند دادخواست واخواهی به دادگاه صادرکننده حکم غیابی تقدیم دارد. دادگاه بدوا خارج از نوبت در این مورد رسیدگی نموده قرار رد یا قبول دادخواست را صادر می کند. قرار قبول دادخواست مانع اجرای حکم خواهد بود. تبصره 2 - اجرای حکم غیابی منوط به معرفی ضامن معتبر یا اخذ تامین متناسب از محکوم له خواهد بود. مگر اینکه دادنامه یا اجرائیه به محکوم علیه غایب ابلاغ واقعی شده و نامبرده در مهلت مقرر از تاریخ ابلاغ دادنامه واخواهی نکرده باشد. تبصره 3 - تقدیم دادخواست خارج از مهلت یادشده بدون عذر موجه قابل رسیدگی در مرحله تجدیدنظر برابر مقررات مربوط به آن مرحله می باشد.

مشاهده ماده 306 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM