نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/04/10

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر دهگلان

موضوع:
ارایه دو دادخواست جداگانه همزمان هریک با خواسته نه میلیون ریال جهت مطالبه وجه یک فقره چک هجده میلیون ریالی

پرسش:
شخصی به استناد یک فقره چک که مبلغ هجده میلیون ریال در آن قید شده است از شورای حل اختلاف درخواست محکومیت صادرکننده را به پرداخت مبلغ نه میلیون ریال از وجه چـک در حق خود می کند. پاسخ دهید:

نظر هیئت عالی:
مواد 277 قانون آیین دادرسی مدنی (دادگاه های عمـومی و انقلاب) و ماده 269 قانون تجارت که در نظر ابرازی به آنها اشاره شـده ربطـی بـه موضوع سوال ندارد و چنانچه منظور ماده 277 قانون مدنی باشد آن هم ناظر به موردی است که حاکم دادگاه در مقام رسیدگی نظر به وضعیت مدیون برای پرداخـت دیـن بـه وی مهلـت عادله یا قرار اقساط بدهد و تجزیه دین و طلب و مطالبه آن را به دفعات تجویز نمی کند. اما در اصل قضیه بند (1) شق الف ماده7 آیـین نامـه اجرایـی مـاده 189 قـانون برنامـه سـوم توسـعه اقتصادی و... مصوب سال 1381 دعوا راجع به اموال منقول دیون و منـافع و... را در صـورتی در صلاحیت شورای حل اختلاف می داند که خواسته دعوا بیش از مبلغ ده میلیون ریال نباشد و بند (6) آن رسیدگی به کلیه دعاوی مالی را در صورت تراضی کتبی طرفین بدون رعایت حـد نصاب در صلاحیت شورا قرار داده است. چنانچه دارنده چک با اقرار به دریافـت قسـمتی از وجه چک و یا اعلام انصراف از مطالبه قسمتی از آن نسبت بـه بـاقی مانـده در شـورای حـل اختلاف طرح دعوا کند مشروط بر اینکه مطالبه مبلغ باقی مانـده در صـلاحیت مرجـع مـذکور باشد رسیدگی و صدور حکم بلامانع است. اما مطالبه وجـه یـک فقـره چـک بـه موجـب دو درخواست که به صورت همزمان یا در زمان های مختلف و به منظـور ایجـاد صـلاحیت بـرای شورا مطرح می شود موجه به نظر نمی رسد زیرا صرفنظر از اینکه چنـین رویـه ای بـه منظـور گریز از محدودیت های قانونی و نقض مقررات آمره مربوط به صلاحیت مراجع قضایی اتخـاذ می شود اصولا دارنده چک مانند صادرکننده ماخوذ به تمامی مندرجات مستند مذکور اسـت و تجزیه مبلغ چک و مطالبه وجه آن به موجب دو درخواست با بندهای (3) و (5) ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی که مبین اصـل معـین و منجـز بـودن

نظر اتفاقی:
در پاسخ باید قایل به تفکیک شد:

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 277 - در کلیه دعاوی مالی که به هر علت و سببی به ذمه تعلق می گیرد از قبیل قرض ثمن معامله مال الاجاره دیه جنایات مهریه نفقه ضمان به تلف یا اتلاف - همچنین دعاوی که مقصود از آن مال است از قبیل بیع صلح اجاره هبه وصیت به نفع مدعی جنایت خطائی و شبه عمد موجب دیه - چنانچه برای خواهان امکان اقامه بینه شرعی نباشد می تواند با معرفی یک گواه مرد یا دو گواه زن به ضمیمه یک سوگند ادعای خود را اثبات کند. تبصره - در موارد مذکور در این ماده ابتدا گواه واجد شرایط شهادت می دهد سپس سوگند توسط خواهان اداء می شود.

مشاهده ماده 277 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 269 ـ محاکم نمی توانند بدون رضایت صاحب برات برای تادیه وجه برات مهلتی بدهند.

مشاهده ماده 269 قانون تجارت

ماده 277 - متعهد نمی تواند متعهدله را مجبور به قبول قسمتی از موضوع تعهد نماید ولی حاکم می تواند نظر به وضعیت مدیون مهلت عادله یا قرار اقساط دهد.

مشاهده ماده 277 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM