نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1391/11/05

برگزار شده توسط:
استان قزوین/

موضوع:
تقاضای صدور اجراییه برای وصول مهر در صورتی که زوج پس از اجرای صیغه طلاق از پرداخت مهر در مواعد تعیین شده استنکاف نماید

پرسش:
در طلاق توافقی چنان چه زوجین در خصوص نحوه پرداخت مهر توافق کنند هرگاه زوج پس از اجرای صیغه طلاق از پرداخت مهر در مواعد تعیین شده استنکاف کند؛ آیا زوجه می تواند تقاضای صدور اجراییه برای وصول مهر و در صورت امتناع یا عدم دسترسی به اموال متعلق به زوج اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی به منظور بازداشت زوج را (در پرونده طلاق توافقی) بنماید؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که تعیین تکلیف در مورد حقوق مالی زوجه از وظایف دادگاه بوده و رای دادگاه در این خصوص می تواند ناشی از سازش طرفین باشد و نظر به این که ماده 29 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 موید همین امر است و احکام صادره دادگاه ها لازم ا لاجرا بوده لذا زوجه می تواند بر اساس آن درخواست صدور اجراییه کرده و در صورت امتناع و یا عدم دسترسی به اموال زوج تقاضای ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را بنماید. لذا نظر اکثریت در نشست قضایی قزوین مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
مطابق تبصره 3 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام دادگاه مکلف به تعیین تکلیف در مورد حقوق مالی زوجه است. این توافق در رای دادگاه به عنوان تکلیفی برای دادگاه در هنگام صدور اجازه طلاق قبل از آن مرقوم می گردد. در نتیجه رای دادگاه در مورد طلاق توافقی در قسمت حقوق مالی زوجه انعکاس سازش طرفین است که در دادگاه به عمل آمده یا خارج از دادگاه انجام شده است. با قید این که سازش معلق به وقوع طلاق است و تا زمانی که طلاق واقع نشده است قابلیت اجرایی ندارد و زوجه همان طور که نمی تواند بر اساس رای یاد شده زوج را ملزم به طلاق نماید نمی تواند درخواست اجراکند. به این ترتیب درصورت وقوع طلاق مفاد سازش نامه مانند احکام دادگاه ها به اجرا گذاشته می شود و زوجه می تواند صدور اجراییه و در صورت امتناع و یا عدم دسترسی به اموال متعلق به زوجه اعمال ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی را درخواست نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 2ـ مرجع اجراءکننده رای اعم از قسمت اجرای دادگاه صادرکننده اجرائیه یا مجری نیابت مکلف است به تقاضای محکوم له از طرق پیش بینی شده در این قانون و نیز به هر نحو دیگر که قانونا ممکن باشد نسبت به شناسایی اموال محکوم علیه و توقیف آن به میزان محکوم به اقدام کند. تبصره ـ در موردی که محکوم به عین معین بوده و محکوم له شناسایی و تحویل آن را تقاضا کرده باشد نیز مرجع اجراءکننده رای مکلف به شناسایی و توقیف آن مال است.

مشاهده ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 29ـ دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج تکلیف جهیزیه مهریه و نفقه زوجه اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل ترتیب زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تادیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به نیز ثبت می شود. در هرحال هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

مشاهده ماده 29 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM