نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1390/10/17

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر شهرکرد

موضوع:
مطالبه حق الزحمه بدون طرح دعوای طلاق

پرسش:
با توجه به مقررات تبصره 6 ماده واحده قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب 28/8/1371 در مورد درخواست زوجه مبنی بر مطالبه حق الزحمه کارهایی که شرعا برعهده وی نبوده است آیا زوجه می تواند بدون مطرح بودن دعوای طلاق در اجرای ماده 336 قانون مدنی اجرت المثل کارهای انجام شده را در طول مدت زندگی مشترک از زوج مطالبه کند؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به صراحت تبصره الحاقی به ماده 336 قانون مدنی (قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی ) زوجه استحقاق مطالبه اجرت المثل و حق الزحمه کارهایی را که شرعا برعهده وی نبوده بدون مطرح بودن دعوای طلاق خواهد داشت و چون اصل عدم تبرع است اثبات قصد تبرع برعهده زوج است. با این ترتیب اتفاق نظر قضات دادگستری شهرستان اراک که متضمن مراتب فوق است تایید می شود.

نظر اتفاقی:
از مقررات تبصره 6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق که در مقام بیان تکلیف دادگاه جهت اتخاذ تصمیم در مورد درخواست زوجه مبنی بر مطالبه حق الزحمه کارهایی که شرعا عهده دار نبوده و در طول زندگی مشترک انجام داده مستفاد نمی شود که زوجه حق مطالبه آن را مستقلا بدون طرح دعوای طلاق ندارد و با توجه به عموم و اطلاق ماده 336 قانون مدنی و تبصره الحاقی به آن مصوب 22/10/1385 مجمع تشخیص مصلحت نظام که اشعار می دارد: «چنان چه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید». چون اصل بر عدم قصد تبرع زوجه می باشد چنان چه زوج دلیلی بر تبرعی بودن انجام کار توسط زوجه ارایه ننماید و انجام کار توسط زوجه در منزل زوج ثابت گردد استحقاق در مطالبه اجرت المثل حق الزحمه کارهای انجام شده توسط زوجه وجود خواهد داشت.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 336 - هر گاه کسی بر حسب امر دیگری اقدام به عملی نماید که عرفا برای آن عمل اجرتی بوده و یا آن شخص عادتا مهیای آن عمل باشد عامل مستحق اجرت عمل خود خواهد بود مگر این که معلوم شود که قصد تبرع داشته است. تبصره ـ چنانچه زوجه کارهایی را که شرعا به عهده وی نبوده و عرفا برای آن کار اجرت المثل باشد به دستور زوج و با عدم قصد تبرع انجام داده باشد و برای دادگاه نیز ثابت شود دادگاه اجرت المثل کارهای انجام گرفته را محاسبه و به پرداخت آن حکم می نماید. (الحاقی بموجب قانون الحاق یک تبصره به ماده 336 قانون مدنی مصوب 24/11/1385(

مشاهده ماده 336 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM