نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/03/30

برگزار شده توسط:
استان قم/

موضوع:
اثر صدور حکم قبلی رد یا بطلان دعوای طلاق به لحاظ عسر و حرج در طرح دعوای طلاق خلع

پرسش:
اگر زوجه تقاضای طلاق به لحاظ عسر و حرج کند و حکم به بطلان دعوا صادر و قطعی شود چنان چه مجددا دادخواست طلاق به نحو خلع را طرح کند آیا دارای اعتبار امر مختومه است؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 1130 قانون مدنی در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد می تواند به حاکم رجوع و تقاضای طلاق کند. دادگاه در صورت احراز صحت دعوا می¬تواند زوج را اجبار به طلاق کند. در این صورت حقوق قانونی زوجه اعم از مهر و نفقه قابل مطالبه است. لیکن در طلاق خلع موضوع ماده 1146 قانون مدنی زوجه به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می¬دهد از او طلاق می¬گیرد اعم از این که مهر یا معادل آن یا بیشتر و کمتر از مهر باشد. لذا در فرض سوال صدور حکم قبلی رد یا بطلان دعوای طلاق به لحاظ عسر و حرج قطع نظر از این که عسر و حرج امری حادث است مانع از طرح دعوای طلاق خلع نبوده و موضوع اعتبار قضیه محکوم بها را ندارد. در نتیجه نظر اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
دعوای مطرح در سوال دارای اعتبار امر مختوم نیست به دلیل این که:

نظر اقلیت:
باید تفصیل قایل شد به این صورت که اگر دعوای طلاق خلع بدهد به لحاظ عسر و حرج و دلایل همان است که قبلا در دعوای عسر و حرج ذکر کرده و در دادگاه ثابت نشده اما مجددا به استناد همان دلایل سابق طرح دعوا کرده و یا حتی اگر دعوای دوم را تحت عنوان طلاق به لحاظ عسر و حرج طرح کند اما با همان جهات قبلی باشد به نظر می¬رسد دعوا اعتبار امر مختوم را دارد. اما اگر جهات ذکر شده در هر دو مورد جدید و حادث باشد موضوع اعتبار امر مختوم را ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1146 - طلاق خلع آن است که زن به واسطه ی کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.

مشاهده ماده 1146 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM