نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/04/04

برگزار شده توسط:
استان زنجان/ شهر زنجان

موضوع:
مبنای تاریخ شروع مسئولیت ظهر نویس

پرسش:
به موجب ماده 315 قانون تجارت و رای وحدت رویه شماره 536 مورخ 10/7/69 مسیولیت ظهرنویس چک از تاریخ صدور چک به ترتیب به مدت پانزده روز و چهل و پنج روز به شرح مندرج در ماده مذکور معین شده است. با عنایت به این که در قانون صدور چک حسب مورد تاریخ صدور (اعم از این که مندرج در متن چک باشد و یا به طریق دیگر ثابت شود) موثر در مجازات صادر کننده است آیا در مورد مسیولیت ظهرنویسان تاریخ مندرج در چک ملاک است یا تاریخ صدور واقعی؟

نظر هیئت عالی:
مطابق ماده 311 قانون تجارت در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده به امضای صادر کننده برسد و پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد. لذا ملاک مسیولیت ظهرنویسان تاریخ مندرج در متن چک می باشد و حکم مقرر در بند هـ ماده 13 اصلاحی قانون صدور چک (مصوب 2/6/83) ناظر به عدم قابلیت تعقیب کیفری صادر کننده چک است که مقوله جداگانه یی است. با این تقدیر مسیولیت صادر کننده و ظهرنویسان در حدود مقررات قانون تجارت و بر مبنای تاریخ مندرج در چک مفروض است.

نظر اکثریت:
ملاک تاریخ مندرج در متن چک می باشد مگر این که خلاف آن ثابت شود.

نظر اقلیت:
تاریخ واقعی صدور چک باید مدنظر قرار گیرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 311 ـ در چک باید محل و تاریخ صدور قید شده و به امضای صادرکننده برسد پرداخت وجه نباید وعده داشته باشد.

مشاهده ماده 311 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM