نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/02/23

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر سیاهکل

موضوع:
بررسی جرم سرقت در خصوص انتقال جهیزیه از طرف زوج

پرسش:
آیا شکایت سرقت و خیانت در امانت بین زوجین در خصوص اموال مورد استفاده مشترک زن و شوهر قابل طرح است؟ به ویژه در فرض وقوع طلاق و انتقال جهیزیه به مکان نامعلوم از سوی زوج ؟

نظر هیئت عالی:
اموالی که زوجه به منزل زوج می آورد مصداق مال امانی نیست زیرا وفق ماده 237 قانون مدنی مالی که بطور صریح یا ضمنی جهت استیفا در اختیار دیگری قرار می گیرد رابطه امانی به وجود نمی آورد نتیجتا نظریه اتفاقی مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
پاسخ مثبت دشوار است چون جهیزیه گرچه ملک زوجه است اما عرفا جهت انتفاع مشترک زوجین استعمال می شود و زوجه ناچار به طرح دعوی حقوقی استرداد جهیزیه است با این توضیح که برای تحقق بزه سرقت مال مسروقه نباید در تصرف و ید متهم باشد به عبارت دیگر شرط تحقق سرقت این است که متهم مال را از دست شاکی برباید ( چه پنهانی چه آشکار) که در مورد جهیزیه تحقق این شرط منتفی است. در مورد بزه خیانت در امانت؛ نیز اساسا جهیزیه به شوهر سپرده تا وصف که امانتی ایجاد شده باشد و سیاهه ولو به امضاء شوهر برسد ایجاد رابطه امانت نمی کند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 237 - هرگاه شرط در ضمن عقد شرط فعل باشد اثباتا یا نفیا کسی که ملتزم به انجام شرط شده است باید آن را به جا بیاورد و در صورت تخلف طرف معامله می تواند به حاکم رجوع نموده تقاضای اجبار به وفای شرط بنماید.

مشاهده ماده 237 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM