نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/05/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر ترکمن

موضوع:
خسارت تاخیر تادیه سفته واخواست شده

پرسش:
الف ـ آیا خسارت تاخیر تادیه سفته واخواست شده مستندا به ماده 304 قانون تجارت قابل مطالبه است یا صرفا پس از احراز ارکان ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی چنین دعوایی قابلیت طرح پیدا می کند؟

نظر هیئت عالی:
الف ـ مقدمه اشعار می دارد ماده 304 قانون تجارت راجع است به تعیین مبدا احتساب خسارت تاخیر تادیه مبلغ اصلی براتی که به واسطه عدم تادیه پروتست (واخواست شده) که به حکم ماده 309 قانون تجارت در مورد فته طلب (سفته) هم حاکم بوده است. به این ترتیب که خسارت تاخیر تادیه مبلغ اصلی برات اعتراض شده از روز اعتراض و خسارت تاخیر تادیه مخارج اعتراض (واخواست) و مخارج برات رجوعی (موضوع ماده 298 قانون تجارت ) فقط از روز اقامه دعوا قابل محاسبه بوده است. بنابراین ماده 304 قانون تجارت در مورد تعلق خسارت تاخیر تادیه و میزان آن حکمی ندارد و مجوز صدور حکم محکومیت خوانده دعوا به پرداخت خسارت تاخیر تادیه مقررات ماده 719 قانون آیین دادرسی مدنی سابق است که به موجب نظریه فقهای شورای نگهبان ماده 719 قانون آیین دادرسی مدنی در باب خسارت تاخیر تادیه و سایر قوانین پراکنده که در آن لزوم تادیه خسارت تاخیر تادیه به ذی نفع مورد لحوق حکم قانونگذار قرار گرفته خلاف موازین شرع تشخیص و در نتیجه باطل اعلام شده است. لکن مجددا حکم مصرح در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه های عمومی و انقلاب مصوب 21/1/79 که در تاریخ 28/1/1379 به تایید شورای نگهبان رسیده خسارت تاخیر تادیه را به کیفیت و تحت شرایط مذکور در ماده 522 قانون اخیرالذکر تحکیم کرد و لذا در مورد خسارت تاخیر تادیه سفته واخواست شده باید بر اساس ماده 522 فوق الذکر با لحاظ ماده 304 قانون تجارت در مورد زمان محاسبه مورد حکم قرار گیرد.

نظر اتفاقی:
الف ـ اصولا خسارت از باب تسبیب قابل مطالبه است و شرایط آن در قانون آیین دادرسی مدنی تعیین شده است. در ماده 304 قانون تجارت صرفا زمان آن را از روز اعتراض اعلام کرده که باید سایر شرایط ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی در این خصوص رعایت شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 304 ـ خسارت تاخیر تادیه مبلغ اصلی برات که به واسطه عدم تادیه اعتراض شده است از روز اعتراض و خسارت تاخیر تادیه مخارج اعتراض و مخارج برات رجوعی فقط از روز اقامه دعوی محسوب می شود.

مشاهده ماده 304 قانون تجارت

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 298 ـ برات رجوعی براتی است که دارنده برات اصلی پس از اعتراض برای دریافت وجه آن و مخارج صدور اعتراض نامه و تفاوت نرخ به عهده برات دهنده یا یکی از ظهرنویسها صادر می کند.

مشاهده ماده 298 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM