نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1383/06/08

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر فلاورجان

موضوع:
اهلیت صغیر برای طرح شکایت

پرسش:
شخصی که به سن بلوغ رسیده ولی رشد وی ثابت نشده است در جریان نزاع مجروح شده است. آیا این شخص جهت طرح شکایت کیفری یا فرض ثبوت دیه برای خودش صالح می باشد؟

نظر هیئت عالی:
از مفهوم مخالف تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی اصلاحی سال 1370 «اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد» چنین استنباط می شود که شخص بالغ غیررشید «صغیر» به جز در امور مالی در کلیه امور اهلیت دارد و شکایت کیفری و تظلم وی به دستگاه قضایی از این امور می باشد. در نتیجه نظر اکثریت مورد تایید گروه است.

نظر اکثریت:
وفق مفهوم رای وحدت رویه شماره 30 مورخ 3/10/64 ناظر تبصره 2 ماده 1210 قانون مدنی آنچه نیاز به اثبات رشد دارد استیفای دین است و مطالبه دین نیازی به اثبات رشد ندارد. بنابراین بالغ غیررشید اهلیت طرح شکایت کیفری از هر نوع را دارد هر چند اگر مالی برای او ثابت شود باید به قیم وی داده شود.

نظر اقلیت:
چون بالغ غیررشید اهلیت استیفای دین ندارد. اهلیت وی جهـت مـطـالبه مـال (طـرح شکایت کیفری مستلزم رد مال یا دیه) نیز زیر سوال است و اصاله العدم اقتضای عدم اهلیت دارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1210 - هیچ کس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد. تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است. تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.

مشاهده ماده 1210 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM