نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/02/01

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر آمل

موضوع:
شرایط اطلاق تجاری بودن عین مستاجره

پرسش:
کدام یک از موارد ذیل مبین تجاری بودن عین مستاجره است:

نظر هیئت عالی:
پس از تصویب نقشه جامع شهرها مناطق تجاری اداری و مسکونی هر شهر مشخص و معین شده است. لذا اگر ملکی در منطقه تجاری واقع شده باشد و از آن استفاده تجاری شود جزو منطقه تجاری محسوب شده و مشمول مقررات قانون روابط موجر و مستاجر مصوب سال 1356 می شود.

نظر اکثریت:
هرگاه مکان (عین مستاجره) براساس مقررات شهرداری در منطقه تجاری ساخته شود و دارای پروانه کسب از سوی صنف مربوط در محل تجاری باشد چنین مکانی عین مستاجره ی مکان تجاری محسوب می شود و صاحب پروانه کسب (مستاجر) در آن از حق کسب و پیشه برخوردار است. بنابراین معیار و ملاک تجاری بودن عین مستاجره ساخت آن مکان در منطقه تجاری و دارا بودن صاحب آن به پروانه کسب است ولی اگر کسی در منطقه مسکونی مغازه ای احداث کند و به فعالیت تجاری بپردازد چون از لحاظ شهرداری چنین مکانی تجاری نیست کننده کار در آن مکان از حق کسب و پیشه برخوردار نمی شود.

نظر اقلیت:
ملاک و معیار تجاری بودن و تجاری نبودن عین مستاجره و یا هر مکانی را براساس مواد 1 2 و 3 قانون تجارت بر عملیات تجاری و بی اعتبار شخص تاجر می دانند و معتقدند: عین مستاجره زمانی تجاری محسوب می شود که شخص در آن مکان براساس ماده 2 قانون تجارت یکی از عملیات تجاری مطرح در آن قانون را که قانونگذار در ماده 2 قانون مذکور احصا کرده است انجام دهد خواه این مکان عین مستاجره در هر منطقه ای قرار داشته باشد. بنابراین مکان عین مستاجره با اعتبار اعمال تجاری و بی اعتبار شخص تاجر که در موارد 2 و 3 قانون تجارت آمده است تجاری محسوب می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1- تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجارتی قرار بدهد.

مشاهده ماده 1 قانون تجارت

ماده 2- معاملات تجارتی از قرار ذیل است: 1- خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد. 2- تصدی به حمل و نقل از راه خشکی یا آب یا هوا به هر نحوی که باشد. 3- هر قسم عملیات دلالی یا حق العمل کاری (کمیسیون) و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رساندن ملزومات و غیره. 4- تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوائج شخصی نباشد. 5- تصدی به عملیات جراحی. 6- تصدی به هر قسم نمایشگاه های عمومی. 7- هر قسم عملیات صرافی و بانکی. 8- معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد. 9- عملیات بیمه بحری و غیر بحری. 10- کشتی سازی و خرید و فروش کشتی و کشتیرانی داخلی یا خارجی و معاملات راجعه به آنها.

مشاهده ماده 2 قانون تجارت

ماده 3- معاملات ذیل: به اعتبار تاجر بودن متعاملین یا یکی از آنها تجارتی محسوب می شود: 1- کلیه معاملات بین تجار و کسبه و صرافان و بانکها. 2- کلیه معاملاتی که تاجر یا غیر تاجر برای حوائج تجارتی خود می نماید. 3- کلیه معاملاتی که اجزاء یا خدمه یا شاگرد تاجر برای امور تجارتی ارباب خود می نماید. 4- کلیه معاملات شرکت های تجارتی.

مشاهده ماده 3 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM