نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1386/03/05

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر امیدیه

موضوع:
خودداری زوج از اجرای صیغه طلاق خلع و مبادرت در مهلت مقرر

پرسش:
اگر طلاق از نوع خلعی و مبارات باشد و زوج در مهلت مقرر از دادن طلاق خودداری کند آیا می شود براساس بند (ب) قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش طلاق را جاری نمود؟

نظر هیئت عالی:
نظر به این که مطابق بند (3) ماده 1145 قانون مدنی طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد از موارد طلاق باین است و طلاقی که وفق مواد 1146 و 1147 قانون مدنی واقع شود طلاق خلع و مبارات بوده و مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد برای زوج حق رجوع نیست چنان چه بعد از صدور حکم قطعی طلاق زوج از حضور در دفتر رسمی طلاق و اجرای صیغه طلاق خودداری کند بر مبنای بند (ب) ماده واحده قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش دادگاه زوج را احضار و در صورت امتناع از حضور و اجرای صیغه طلاق مطابق قاعده الحاکم ولی الممتنع با رعایت جهات شرعی صیغه طلاق جاری خواهد شد و دادگاه دستور ثبت و اعلام آن را به دفتر ثبت طلاق صادر خواهد کرد.

نظر اکثریت:
با توجه به این که طلاق خلعی نوعی از طلاقی می باشد که حاکم بنابر احراز شرایط خاص اصدار می کند. در صورتی که پس از صدور گواهی عدم امکان سازش زوج جهت اجرای صیغه طلاق حاضر نشود طبق بند (ب) ماده واحده قانون تعیین مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش قاضی صیغه طلاق را جاری نمی کند.

نظر اقلیت:
بین موردی که خواهان طلاق مرد است با موردی که خواهان طلاق زن است باید فرق گذاشت در صورتی که مرد جهت طلاق اقدام به طرح دعوا نماید و پس از صدور گواهی عدم امکان سازش حاضر نشود صیغه طلاق را جاری کند حاکم نمی تواند صیغه طلاق را جاری نماید ولی در صورتی که متقاضی طلاق زوجه باشد و در قبال کراهتی که از شوهرش دارد مهرخود را بذل کند زوج در قبال مهر بذل شده قبول می نماید که همسرش را طلاق دهد و گواهی عدم امکان سازش صادر شود در صورتی که برای اجرای صیغه طلاق حاضر نشود می توان طبق بند (ب) ماده واحده قانون تعیین اعتبار گواهی عدم امکان سازش اقدام کرد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1145 - در موارد ذیل طلاق بائن است: 1 - طلاقی که قبل از نزدیکی واقع شود؛ 2 - طلاق یائسه؛ 3 - طلاق خلع و مبارات مادام که زن رجوع به عوض نکرده باشد؛ 4 - سومین طلاق که بعد از سه وصلت متوالی به عمل آید اعم از این که وصلت در نتیجه ی رجوع باشد یا در نتیجه ی نکاح جدید.

مشاهده ماده 1145 قانون مدنی

ماده 1146 - طلاق خلع آن است که زن به واسطه ی کراهتی که از شوهر خود دارد در مقابل مالی که به شوهر می دهد طلاق بگیرد اعم از این که مال مزبور عین مهر یا معادل آن و یا بیشتر و یا کمتر از مهر باشد.

مشاهده ماده 1146 قانون مدنی

ماده 1147 - طلاق مبارات آن است که کراهت از طرفین باشد ولی در این صورت عوض باید زائد بر میزان مهر نباشد.

مشاهده ماده 1147 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM