نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/03/15

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر پلدختر

موضوع:
دعوی اعسار از پرداخت مهر به صورت تقسیط بعد از صدور حکم طلاق

پرسش:
زوجی دعوی طلاق را مطرح می کند باتوجه به این که صدور حکم طلاق موکول به رسیدگی به امور مالی زوجه می باشد. پس از صدور حکم طلاق مشروط بر این که زوج تمام امور مالی زوجه را پرداخت کند (ازجمله مهر) آیا زوج می تواند دعوی اعسار از پرداخت مهر به صورت تقسیط مطرح نماید؟

نظر هیئت عالی:
اتفاق نظر صحیح بوده و مورد تایید است زیرا به نظر می رسد ماده 29 قانون حمایت خانواده به صراحت به کلیه اختلاف نظرها و مناقشات پایان داده و تکلیف موضوع و جنبه های مالی رابطه زوجین را به هنگام ثبت طلاق معین کرده است. با این ترتیب زوج چه در هنگام طرح دعوای مطالبه مهر یا بعد از آن و نیز در هنگام طرح دعوای طلاق و پس از آن تا قبل از ثبت واقعه طلاق می تواند دعوای اعسار پرداخت مهر و امکان پرداخت به صورت تقسیط را مطرح و اقامه نماید.

نظر اتفاقی:
با توجه به ماده 29 قانون حمایت از خانواده مصوب 1/12/91 دادگاه ضمن رای خود بایستی تکلیف امور مالی از جمله مهر را معین نماید و ثبت طلاق موکول به پرداخت حقوق مالی زوجه است. طلاق در صورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به ثبت می شود. از طرفی باتوجه به ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1377با اصلاحات بعدی چنان چه محکوم علیه متمکن به نحوه پرداخت اقساط شناخته شود دادگاه متناسب با وضعیت مالی وی حکم به تقسیط محکوم به را صادرخواهد نمود. باتوجه به اوصاف ذکر شده: اولا ـ در ماده 29 قانون حمایت از خانواده به لحاظ پرداخت مهر یک نوع محکومیت برای زوج شناخته شده است. ثانیا ـ اجازه تقسیط آن را به دادگاه صادرکننده حکم طلاق که ثبت آن موکول به پرداخت امور مالی می باشد داده است. ثالثا ـ وفق ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی چه حکمی به صورت جداگانه صادرشده یا ضمن صدور حکم طلاق محکوم به محسوب و متناسب با وضعیت مالی زوج قابل تقسیط می باشد. پس نتیجه گرفته می شود که پرداخت مهر در سوال مطروحه یک نوع محکومیت بوده و زوج می تواند تقاضای تقسیط آن را بنماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 29ـ دادگاه ضمن رای خود با توجه به شروط ضمن عقد و مندرجات سند ازدواج تکلیف جهیزیه مهریه و نفقه زوجه اطفال و حمل را معین و همچنین اجرت المثل ایام زوجیت طرفین مطابق تبصره ماده (336) قانون مدنی تعیین و در مورد چگونگی حضانت و نگهداری اطفال و نحوه پرداخت هزینه های حضانت و نگهداری تصمیم مقتضی اتخاذ می کند. همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و مصلحت طفل ترتیب زمان و مکان ملاقات وی با پدر و مادر و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق موکول به تادیه حقوق مالی زوجه است. طلاق درصورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی دایر بر اعسار زوج یا تقسیط محکوم به نیز ثبت می شود. در هرحال هرگاه زن بدون دریافت حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد می تواند پس از ثبت طلاق برای دریافت این حقوق از طریق اجرای احکام دادگستری مطابق مقررات مربوط اقدام کند.

مشاهده ماده 29 قانون حمایت از خانواده

ماده 3ـ اگر استیفای محکوم به از طرق مذکور در این قانون ممکن نگردد محکوم علیه به تقاضای محکوم له تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکوم له حبس می شود. چنانچه محکوم علیه تا سی روز پس از ابلاغ اجرائیه ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد حبس نمی شود مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود. تبصره 1ـ چنانچه محکوم علیه خارج از مهلت مقرر در این ماده ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود دعوای اعسار خود را اقامه کند هرگاه محکوم له آزادی وی را بدون اخذ تامین بپذیرد یا محکوم علیه به تشخیص دادگاه کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکوم به ارائه نماید دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکوم علیه خودداری و در صورت حبس او را آزاد می کند. در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی به کفیل یا وثیقه گذار ابلاغ می شود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکوم علیه اقدام کند. در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رئیس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجراء می شود نسبت به استیفای محکوم به و هزینه های اجرائی از محل وثیقه یا وجه الکفاله اقدام می شود. در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت ده روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تامینی مزبور مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است. تبصره 2ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس می شوند نیز مجری است.

مشاهده ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM