نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1387/11/04

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
ماهیت حقوقی امضای شخص ثالث در ظهر سفته برات و چک

پرسش:
در صورتی که شخص ثالث ظهر سفته یا برات یا چک را فقط امضا کند با توجه به مقررات قانون تجارت اولا: آیا صرف این عمل ظهور در ظهرنویسی دارد یا ضمانت؟ ثانیا: در موارد تردید راجع به این که امضای ظهر اسناد تجاری ظهرنویسی است یا ضمانت اصل بر کدام یک است؟

نظر هیئت عالی:
: امضای شخص ثالث در ظهر سفته برات و چک عرفا ضمانت پرداخت وجه آن توسط امضاکننده محسوب و موجب مسیولیت تضامنی امضاکننده با شخصی است که از او ضمانت کرده است.

نظر اکثریت:
در صورتی که شخص ثالثی ظهر اسناد تجاری را بـدون درج هرگونـه مطلبـی صرفـا امضا کند این امر ظهور در ضمانت امضاکننده دارد.

نظر اقلیت:
ضامن در اسناد تجاری کسی است که به صراحت عباراتی از قبیل برای ضمانت یا ضامن هستم و یا ضمانت می کنم را در ظهر اسناد مذکور نوشته و امضا کند. به نظر می رسد اگر شخص ثالثی ظهر اسناد مذکور را بدون درج هرگونه مطلبی امضا نماید ظهرنویس محسوب شده و با کلیه امضاکنندگان سفته مسیولیت تضامنی خواهد داشت و چنین تفسیری با توجه به تیوری حقوق مبادله ای در جهت تقویت حقوق دارنده اسناد مذکور بوده و علاوه بر آن به اعتبار اسناد مذکور افزوده و گردش اقتصادی اسناد تجاری را تسهیل می کند زیرا ضامن صرفا با مضمون عنه ضمانت و مسیولیت تضامنی دارد لکن ظهرنویس مستقلا مسیول پرداخت وجه اسناد مذکور به دارنده بوده و با کلیه مسیولان دیگر اسناد مذکور مسیولیت تضامنی دارد. مفاد ماده 246 قانون تجارت و نظر غالب اساتید حقوق تجارت موید استدلال مذکور است. در موارد تردید اصل بر ظهرنویسی است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 246 ـ ظهرنویسی باید به امضاء ظهرنویس برسد. ممکن است در ظهرنویسی تاریخ و اسم کسی که برات به او انتقال داده می شود قید گردد.

مشاهده ماده 246 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM