نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1395/08/18

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر شاهین شهر

موضوع:
معامله به قصد فرار از دین

پرسش:
آیا بزه معامله به قصد فرار از دین موضوع ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی صرفا پس از صدور حکم محکومیت محکوم علیه محقق می گردد یا اینکه چنانچه مدیون در هرحال نسبت به انتقال مال خود به قصد فرار از دین اقدام نماید بزه مذکور محقق می گردد؟

نظر هیئت عالی:
مقدمه واجب حاکمیت ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی صدور حکم محکومیت قطعی است. جرم بودن یک ممنوع استثنایی می باشد قانونگذار در اراده جدید خود در قانون موصوف در سال 93 دین ناشی از اسناد لازم الاجرا را از شمول ماده مذکور خارج کرد. عبارت مذکور در ماده 21 قانون صدر الاشعار جزای نقدی؛ معادل نصف محکوم به رافع ابهام می باشد.

نظر اکثریت:
بزه انتقال مال به قصد فرار از دین صرفا پس از صدور حکم محکومیت محکوم علیه محقق می گردد چرا که اولا قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی صرفا در خصوص مقررات مربوط به محکومیت است ثانیا یکی از مجازات های این بزه جزای نقدی معادل نصف محکوم به می باشد که این موضوع حکایت از این دارد که بایستی حکم محکومیت قبلا صادر شده باشد تا میزان محکوم به مشخص باشد ثالثا در ماده 4 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب سال 1377 انتقال مال به قصد فرار از دین موضوع اسناد لازم الاجرا نیز جرم انگاری شده بود لکن قانونگذار که در مقام بیان می باشد با اطلاع از این موضوع در قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی جدید این قسمت را حذف نمود که حکایت از محدود شدن دایره شمول این بزه می باشد.

نظر اقلیت:
باتوجه به اینکه در مصدر ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی از عبارت مدیون و انگیزه استفاده شده است و از سویی جهت مسدود نمودن راه سوء استفاده افراد مدیون به صرف مدیون بودن و با انگیزه فرار از دین اموال خود را منتقل نماید؛ جرم موضوع ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی محقق می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 21ـ انتقال مال به دیگری به هر نحو به وسیله مدیون با انگیزه فرار از ادای دین به نحوی که باقیمانده اموال برای پرداخت دیون کافی نباشد موجب حبس تعزیری یا جزای نقدی درجه شش یا جزای نقدی معادل نصف محکوم به یا هر دو مجازات می شود و در صورتی که منتقل الیه نیز با علم به موضوع اقدام کرده باشد در حکم شریک جرم است. در این صورت عین آن مال و در صورت تلف یا انتقال مثل یا قیمت آن از اموال انتقال گیرنده به عنوان جریمه اخذ و محکوم به از محل آن استیفاء خواهد شد.

مشاهده ماده 21 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 4ـ چنانچه به موجب ماده (3) این قانون محکوم علیه حبس شده یا مستحق حبس باشد هرگاه مالی معرفی کند و یا با رعایت مستثنیات دین مالی از او کشف شود به نحوی که طبق نظر کارشناس رسمی مال مزبور تکافوی محکوم به و هزینه های اجرائی را نماید حبس نخواهد شد و اگر در حبس باشد آزاد می گردد. در این صورت مال معرفی یا کشف شده را مرجع اجراءکننده رای توقیف می کند و محکوم به از محل آن استیفاء می شود.

مشاهده ماده 4 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM