نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1398/02/23

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن

موضوع:
مصادیق نقص عضو مذکور در بند 2 ماده 615 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375

پرسش:
منظور از نقص عضو مذکور در بند 2 ماده 615 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 ( بحث شرکت در نزاع دسته جمعی ) آیا صرفا شامل نقص عضو ظاهری است یا نقص عضو روانی را نیز شامل می شود؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از مواد 289 و 558 و 676 و 671 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 جنایت ممکن است بر نقص عضو و یا منافع باشد و ایجاد اختلال روانی از مصادیق جنایت در منافع است و لذا از مصادیق بند 2 ماده 615 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 ( تعزیرات) که ناظر بر " نقص عضو" است خارج می باشد؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری بروجن موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در صورتی که شخص دچار بیماری روانی گردیده است چون در چنین حالتی منفعت دچار حادثه گردیده و نقص منفعت مجزای از نقص عضو است لذا نقص عضو محسوب نیست و مورد از مصادیق بند 2 ماده 615 قانون مجازات مصوب 1375 نیست.

نظر ابرازی:
چون از بین رفتن اعصاب به نوعی از بین رفتن عقل و زوال عقل محسوب می گردد لذا در چنین حالتی عضو دچار اختلال گردیده و مورد از موارد نقص عضو محسوب می شود و طبق بند 2 ماده 615 قانون مجازات مصوب 1375 مورد از موارد شرکت در نزاع دسته جمعی منتهی به نقص عضو محسوب می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 615 ـ هرگاه قسمتی از زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده است قطع شود به میزان نسبت مساحت قطع شده دیه پرداخت می شود لکن اگر بعدا معلوم شود که کودک لال بوده است دو سوم آن مسترد می گردد و چنانچه معلوم شود که گویا بوده است در صورتی که دیه حروف از بین رفته از دیه نسبت گویایی از بین رفته بیشتر باشد مابه التفاوت آن باید پرداخت شود.

مشاهده ماده 615 قانون مجازات اسلامی

ماده 289 ـ جنایت بر نفس عضو و منفعت بر سه قسم عمدی شبه عمدی و خطای محض است.

مشاهده ماده 289 قانون مجازات اسلامی

ماده 558 ـ در جنایت غیرعمدی بر اعضاء و جنایت عمدی که قصاص ندارد یا قصاص در آن ممکن نیست یا بر دیه مصالحه شده و مقدار آن مشخص نشده است به شرح مقرر در این قانون دیه ثابت می شود.

مشاهده ماده 558 قانون مجازات اسلامی

ماده 676 ـ در زوال و نقصان حافظه و نیز اختلال روانی در صورتی که به حد جنون نرسد ارش ثابت است.

مشاهده ماده 676 قانون مجازات اسلامی

ماده 671 ـ ادله اثبات دیه منافع همان ادله اثبات دیه اعضاء است. در موارد اختلاف میان مرتکب و مجنی علیه در زوال منفعت یا نقصان آن چنانچه از طریق اختبار و آزمایش اقرار بینه علم قاضی یا قول کارشناس مورد وثوق زوال یا نقصان منفعت ثابت نشود در صورت تحقق لوث مجنی علیه می تواند با قسامه به نحوی که در دیه اعضاء مقرر است دیه را ثابت کند و چنانچه نسبت به بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده اختلاف باشد دیه با یک سوگند مجنی علیه ثابت می شود و نیازی به قسامه نیست.

مشاهده ماده 671 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM