نشست قضایی شماره 1400-8570

نشست قضایی شماره 1400-8570

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8570


کد نشست:
1400-8570

تاریخ برگزاری:
1399/04/25

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر زرندیه

موضوع:
لزوم تعیین وقت رسیدگی مستقل در پرونده جرایم درجه هفت و هشت

پرسش:
با توجه به متن ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری آیا در رسیدگی به جرایم درجه هفت و هشت دادگاه کیفری پس از احضار شاکی و متهم به صورت انفرادی و انجام تحقیقات مقدماتی مکلف به تعیین وقت رسیدگی با حضور طرفین نیز می باشد؟

نظر هیئت عالی:
رسیدگی مستقیم در دادگاه نافی رعایت اصل تناظر در خاتمه تحقیقات مقدماتی نیست. لذا دادگاه پس از ختم تحقیقات تکلیف تعیین وقت رسیدگی و دعوت طرفین را دارد.

نظر اکثریت:
نظر به این که در بند ب ماده 340 صراحتا اشاره شده که فقط درصورتی که اصحاب دعوا حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه مبادرت به رسیدگی می نماید و در سایر حالات لازم است دادگاه وقت رسیدگی مقرر تعیین نماید تا طرفین حاضر شوند و سپس رسیدگی ترافعی انجام شود. رعایت اصل تناظر در دادگاه ها لازم است و به همین دلیل لزوما باید وقت رسیدگی مقرر تعیین شود و مقررات ماده 340 نافی مقررات عمومی رسیدگی در دادگاه ها نیست و قانون گذار صرفا یک مرجع رسیدگی را کم کرده اما این امر به معنی از بین رفتن یکی از مراحل رسیدگی نیست.

نظر اقلیت:
اگرچه انجام تحقیقات مقدماتی و دادرسی در مورد جرایم درجات هفت و هشت به صورت مستقیم در دادگاه به معنی نفی یک مرحله از رسیدگی نخواهد بود اما باتوجه به این که جرایم درجه هفت و هشت از اهمیت کمتری نسبت به سایر جرایم برخوردار هستند و مجازات آنان نیز سبک تر است هدف قانون گذار تسریع در رسیدگی به این جرایم و کاهش هزینه های نظام عدالت کیفری بوده است. بنابراین چنانچه طرفین به صورت جداگانه در دادگاه حاضر شوند و تحقیقات مقدماتی انجام شود و هیچ یک از آنان فرصتی برای تدارک دفاع یا انتخاب وکیل مطالبه نکنند و تمام دفاعیات و مطالب خود را بیان کرده باشند تعیین وقت رسیدگی مجزا امری بیهوده و اضافی است لذا صرفا در مواردی که هیچ گاه یکی از طرفین در دادگاه برای انجام تحقیقات حاضر نشده باشد یا این که بعد از حضور وقت رسیدگی خواسته باشد در سایر موارد تعیین وقت رسیدگی مجزا لازم نخواهد بود.

نظر ابرازی:
هدف از حذف رسیدگی دادسرا در مورد جرایم درجه هفت و هشت تسریع در رسیدگی به این جرایم بوده و لذا چنانچه ابهامی در رسیدگی وجود نداشته باشد علی رغم عدم حضور طرفین یا یکی از آن ها دادگاه مکلف به تعیین وقت رسیدگی مقرر نخواهد بود. صرفا در مواردی که با حضور طرفین یا بدون حضور آنان ابهامی از نظر دادگاه در تحقیقات و رسیدگی وجود داشته باشد دادگاه مکلف است وقت رسیدگی تعیین و نسبت به رفع ابهام اقدام نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM