نشست قضایی شماره 1400-8072

نشست قضایی شماره 1400-8072

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8072


کد نشست:
1400-8072

تاریخ برگزاری:
1397/07/16

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر اردل

موضوع:
بررسی اعاده وضع در ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

پرسش:
منظور از اعاده وضع سابق در ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب چیست و آیا شامل قلع و قمع مستحدثات نیز می شود یا خیر ؟

نظر هیئت عالی:
اعاده به وضع سابق در ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب شقوق مختلفی دارد و از عبارت کلی اعاده به وضع سابق قلع و قمع چاه و مستحدثات مربوطه افاده نمی گردد. بلکه دادگاه باید در رای خود چگونگی و حدود اعاده به وضع سابق را مشخص نماید لذا در صورتی که رای دادگاه در این خصوص مجمل و مبهم باشد باید از آن رفع اجمال و ابهام به عمل آورد.

نظر اکثریت:
اعاده وضع را باید در حدود خود ماده قانونی تعریف کرد در بندهای 5 گانه این ماده صحبت از باز کردن دریچه و مقسم و انتقال آب و حفر چاه شده که در همین حدود باید اعاده وضع صورت گیرد مثلا اگر دریچه ای باز شده باید دریچه را ببندند و اگر چاهی حفر شده باشد پر شود و اگر آب از داخل کانال منتقل می شود راه انتقال آب از داخل کانال مسدود شود و چه بسا نیازی به قلع و قمع نباشد و دادگاه باید در حکم خود نحوه اعاده وضع به حال سابق را مشخص نماید نه اینکه صرفا بنویسد حکم به اعاده وضع صادر می شود لذا نحوه و چگونگی اجرای اعاده وضع به حال سابق را باید مشخص کند و این موضوع باید قبل از حکم با معاینه محل یا انجام کارشناسی مشخص شود که در این موارد دیگر نیازی به طرح دعوای مجدد یا دادخواست قلع و قمع نیست.

نظر اقلیت:
اعاده وضع به حال سابق متفاوت از قلع و قمع می باشد و نظریات مشورتی متعدد به شماره های 1334/ 7 مورخه 1/ 7/ 1391 و نظریه شماره 1219/ 7 مورخه 20/ 6/ 1391 و نظریه مشورتی 247/ 2 مورخه 12/ 2/ 1391 موید این موضوع است لذا صرف صدور حکم به اعاده وضع مستلزم قلع و قمع نیست و نیاز به تصریح در حکم دارد و تصریح در حکم منوط به طرح درخواست یا دادخواست می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 45 ـ اشخاص زیر علاوه بر اعاده وضع سابق و جبران خسارت وارده به 10 تا 50 ضربه شلاق و یا از 15 روز تا سه ماه حبس تادیبی بر حسب موارد جرم به نظر حاکم شرع محکوم می شوند. الف ـ هر کس عمدا و بدون اجازه دریچه و مقسمی را باز کند یا در تقسیم آب تغییری دهد یا دخالت غیر مجاز در وسائل اندازه گیری آب کند یا به نحوی از انحاء امر بهره برداری از تاسیسات آبی را مختل سازد. ب ـ هر کس عمدا آبی را بدون حق یا اجازه مقامات مسئول به مجاری یا شبکه آبیاری متعلق به خود منتقل کند و یا موجب گردد که آب حق دیگری به او نرسد. ج ـ هر کس عمدا به نحوی از انحاء به ضرر دیگری آبی را به هدر دهد. د ـ هر کس آب حق دیگری را بدون مجوز قانونی تصرف کند. ه ـ هر کس بدون رعایت مقررات این قانون به حفر چاه و یا قنات و یا بهره برداری از منابع آب مبادرت کند. تبصره ـ در مورد بندهای ب و ج و د با گذشت شاکی خصوصی تعقیب موقوف می شود.

مشاهده ماده 45 قانون توزیع عادلانه آب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM