نشست قضایی شماره 1400-8250

نشست قضایی شماره 1400-8250

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8250


کد نشست:
1400-8250

تاریخ برگزاری:
1398/08/01

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
جدا زندگی کردن زن و شوهر و داشتن پرونده های متعدد به عنوان یکی از مصادیق عسر و حرج

پرسش:
آیا جدا زندگی کردن طولانی مدت و مطرح بودن پرونده های متعدد بین زوجین به لحاظ داشتن آثار مخرب در زندگی زناشویی می تواند از مصادیق عسر و حرج زوجه باشد؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال تحقق عسر و حرج موضوع ماده 1130 قانون مدنی که حق درخواست طلاق برای زوجه ایجاد می کند باید ناشی از رفتار زوج باشد و مواد 1129 و 1130 قانون مدنی مبین آن است که منشا تحقق عسر و حرج منتهی به تحقق حق درخواست طلاق برای زوجه باید منتسب به رفتار متقابل هر دو طرف باشد عسر و حرج موضوع ماده 1130قانون مدنی محقق نمی شود.

نظر اکثریت:
اینکه زوجین در مدت طولانی از هم جدا زندگی می کنند و پرونده های متعدد علیه یکدیگر داشته باشند یعنی وجود اختلاف بین زوجین محرز باشد از مصادیق عسر و حرج است و اگر این امر با اظهار کراهت زوجه باشد به طریق اولی می تواند مصداق عسر و حرج زوجه باشد و موارد مندرج در مواد 1129 و 1130 قانون مدنی حصری نیست بلکه تمثیلی است و صرف کراهت زوجه به همراه دلایل فوق یعنی جدایی طولانی مدت و مطرح بودن پرونده های متعدد می تواند از مصادیق عسر و حرج باشد.

نظر اقلیت:
در مواردی که پرونده های مطروحه ناشی از اعمال و رفتار مرد باشد و تقصیر به عهده مرد باشد می تواند مصداق عسر و حرج باشد و اگر زن مقصر باشد و ترک زندگی کند و اعمال و رفتار خودش سبب تشکیل پرونده باشد نمی توان از مصادیق عسر و حرج باشد. باید عسر و حرج را ثابت کنیم و اگر زوجه زندگی را رها کند و برود و خودش مقصر باشد اگرچه کراهت شدید داشته باشد عسر و حرج نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

ماده 1129 - در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم شوهر را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه.

مشاهده ماده 1129 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM