نشست قضایی شماره 1399-7200

نشست قضایی شماره 1399-7200

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7200


کد نشست:
1399-7200

تاریخ برگزاری:
1398/04/19

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن

موضوع:
بررسی مصادیق افتراء

پرسش:
شخص الف اقدام به نوشتن متنی به این شرح می نماید که « آقای ب به عنوان وکیل با سوء استفاده از تبصره های قانونی و تبانی با مفسدان اجتماعی در عرصه املاک و زمین و ترویج فرهنگ ضد اعتقادی و اجیر کردن افراد سست بنیان در یک شهادت دروغ و سوگند به قرآن کریم دست به کار شده اند و با کلاهبرداری های متعدد امنیت شهر را بر هم زده اند و.. » سپس متن مذکور را اشخاص متعدد امضاء نموده اند اکنون الف: آیا اقدام مذکور رفتار مجرمانه است یا خیر و در صورت مثبت بودن پاسخ آیا رفتار مجرمانه متعدد است؟ ب: در صورت مثبت بودن پاسخ سوال الف آیا فقط شخص نویسنده متن مرتکب بزه شده است یا همه اشخاص امضا کننده متن فوق نیز مرتکب رفتار مجرمانه شده اند عنوان اتهام اشخاص امضا کننده مباشرت در ارتکاب جرم است یا مشارکت؟

نظر هیئت عالی:
جرایم افتراء و اظهار اکاذیب یا انتساب اعمال خلاف حقیقت به دیگران با توجه به مواد 697 و 698 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 با اطلاع یافتن یا قابلیت اطلاع دیگران ( و جمله منسوب الیه ) از مطلب کذب اظهار شده یا انتساب امری که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می شود؛ تحقق می یابد و در فرض سوال چنین شرایطی مشهود نمی باشد و لکن بر فرض تحقق شرایط یاد شده ( نظیر انتشار مطالب در محل) رفتار یاد شده حسب مورد از مصادیق مباشرت یا مشارکت در انتساب و انتشار مطالب مشتمل بر افترا و اظهار اکاذیب موضوع مواد 697 و 698 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 است و امضا کنندگان با توجه به رفتار ارتکابی به مجازات مربوطه محکوم خواهند شد. ضمنا هر چند در اظهار اکاذیب امضای نوشته موضوعیت ندارد با این وجود در فرض مطروحه امضای ذیل نوشته معیار انتساب رفتار به شخص یا اشخاص است.

نظر اکثریت:
فقط جرم افتراء صورت گرفته و لی نویسنده و همه امضاء کنندگان ذیل متن باید تحت تعقیب قرار گیرند.

نظر اقلیت:
فقط جرم افتراء صورت گرفته ولی فقط نویسنده باید تحت تعقیب قرار بگیرد.

نظر ابرازی:
جرم افتراء و نشر اکاذیب صورت گرفته است و همه افراد باید تحت تعقیب قرار بگیرند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 697 ـ از بین بردن صوت به طور کامل به گونه ای که شخص نتواند صدایش را آشکار کند دیه کامل دارد گرچه بتواند با اخفات و آهسته صدایش را برساند.

مشاهده ماده 697 قانون مجازات اسلامی

ماده 698 ـ از بین بردن گویایی به طور کامل و بدون قطع زبان دیه کامل و از بین بردن قدرت ادای برخی از حروف به همان نسبت دیه دارد. تبصره ـ شخصی که دارای لکنت زبان است و یا به کندی یا تندی سخن میگوید یا برخی از حروف را نمی تواند تلفظ کند گویا محسوب می شود و دیه از بین بردن ادای هر حرف با توجه به تعداد حروف زبان تکلم مجنی علیه تعیین می شود. مانند اینکه از بین بردن قدرت ادای یک حرف شخص فارسی زبان یک سی و دوم دیه کامل است.

مشاهده ماده 698 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM