نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/10/21

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر شهرکرد

موضوع:
مرجع پرداخت دیات متعدد در تصادفات

پرسش:
راننده ای در تاریخ 93/3/17 تصادف می کند و از ناحیه نخاع آسیب می بیند؛ مقصر حادثه راننده شناخته می شود هر دو دست و دو پای مشارالیه و بعضی از اعضای بدن وی فلج می گردد (یعنی دیات متعدد) در این خصوص نحوه رسیدگی به پرونده چگونه است و دیه چگونه تعلق می گیرد. آیا شرکت بیمه تکلیفی به پرداخت دیات کامل متعدد دارد ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تاریخ حادثه رانندگی منجر به مصدومیت راننده ی مقصر (سال 1393) و با توجه به ماده 65 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395/2/20 و ماده 4 قانون مدنی مصوب 1307 ؛ موضوع ( حادثه ) مشمول قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسیولیت مدنی دارندگان وسیله نقلیه موتوری زمینی در مقابل شخص ثالث مصوب 1387/4/16 و بند ب ماده 115 قانون برنامه پنج ساله توسعه جمهوری اسلامی ایران ( 1390-1394 ) مصوب 89/10/25 و آیین نامه اجرایی مربوطه مصوب 1390/6/2 است که در این صورت چنانچه خودروی راننده مسبب ( مقصر ) حادثه بیمه خسارت بدنی راننده را دارا باشد راننده مصدوم مطابق قرار داد بیمه نامه مزبور به میزان مقرر استحقاق دریافت خسارت ( دیه ) از شرکت بیمه گر را خواهد داشت و در صورتی که خودروی مزبور فاقد بیمه نامه حوادث باشد موضوع پرداخت خسارت منتفی است و صندوق تامین خسارت بدنی نیز مسیولیتی در این خصوص نخواهد داشت.

نظر اکثریت:
به استناد به بند (ب) ماده 115 قانون برنامه پنجم توسعه مصوب 1389 و ماده 21 قانون بیمه اجباری قانون مصوب 96/5/1 صندوق تامین خسارتهای بدنی و شرکت بیمه مکلف به پرداخت دیات می باشند و بر اساس ماده 544 قانون مجازات اسلامی هر کدام از صدمات وارده دیه جداگانه دارند.

نظر اقلیت:
بر اساس ماده 3 قانون بیمه اجباری دیه متعلق به شخص راننده صرفا تا سقف تعهدات بیمه گر که معادل دیه فوت است قابل پرداخت است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 21 ـ خسارات وارده از حریق که بیمه گر مسئول آن است عبارت است از: 1 ـ خسارت وارده به موضوع بیمه از حریق اگر چه حریق در نزدیکی آن واقع شده باشد. 2 ـ هر خسارت یا تنزل قیمت وارده به اموال از آب یا هر وسیله دیگری که برای خاموش کردن آتش به کار برده شده است. 3 ـ تلف شدن یا معیوب شدن مال در موقع نجات دادن آن از حریق. 4 ـ خسارت وارده به اموال بیمه شده در نتیجه خراب کردن کلی یا جزئی بناء برای جلوگیری از سرایت یا توسعه حریق.

مشاهده ماده 21 قانون بیمه

ماده 3 ـ در بیمه نامه باید امور ذیل به طور صریح قید شود: 1 ـ تاریخ انعقاد قرارداد. 2 ـ اسم بیمه گر و بیمه گذار. 3 ـ موضوع بیمه. 4 ـ حادثه یا خطری که عقد بیمه به مناسبت آن به عمل آمده است. 5 ـ ابتداء و انتهای بیمه. 6 ـ حق بیمه. 7 ـ میزان تعهد بیمه گر در صورت وقوع حادثه.

مشاهده ماده 3 قانون بیمه

ماده 115 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت چنانچه مرتکب توبه نماید و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود مجازات ساقط می شود. در سایر جرایم موجب تعزیر دادگاه می تواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید. تبصره 1 ـ مقررات راجع به توبه درباره کسانی که مقررات تکرار جرایم تعزیری در مورد آنها اعمال می شود جاری نمی گردد. تبصره 2 ـ اطلاق مقررات این ماده و همچنین بند (ب) ماده (7) و بندهای (الف) و (ب) ماده (8) و مواد (27) (39) (40) (45) (46) (93) (94) و (105) این قانون شامل تعزیرات منصوص شرعی نمی شود.

مشاهده ماده 115 قانون مجازات اسلامی

ماده 544 ـ هرگاه در اثر یک یا چند رفتار منافع متعدد زائل یا ناقص شود مانند اینکه در اثر ضربه به سر بینایی شنوایی و عقل کسی از بین برود یا کم شود هریک دیه جداگانه دارد.

مشاهده ماده 544 قانون مجازات اسلامی

ماده 65 ـ بیمه نامه های صادره پیش از لازم الاجراء شدن این قانون مشمول قانون زمان صدور خود هستند لکن در هر حال احکام بندهای (الف) و (ب) ماده (4) مواد (11) (19) (22) (25) (30) و ماده (32) و تبصره های آن مواد (36) (37) (38) (49) (50) و (60) در مورد بیمه نامه هایی که هنوز خسارات تحت پوشش آنها پرداخت نشده نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 65 قانون بیمه اجباری خسارات وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه

ماده 4 - اثر قانون نسبت به آتیه است و قانون نسبت به ماقبل خود اثر ندارد مگر این که در خود قانون مقررات خاصی نسبت به این موضوع اتخاذ شده باشد.

مشاهده ماده 4 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM