نشست قضایی شماره 1400-8507

نشست قضایی شماره 1400-8507

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8507


کد نشست:
1400-8507

تاریخ برگزاری:
1399/08/20

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر املش

موضوع:
تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی

پرسش:
اداره جهاد کشاورزی علیه شخصی به اتهام تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی شکایتی را طرح می نماید که دادگاه جهت رسیدگی پس از استعلامات به عمل آمده مراتب را به کارشناس رسمی ارجاع و کارشناس منتخب زمین مورد نظر را مرتع و فاقد سابقه اراضی زراعی و باغی اعلام می نماید. آیا عمل شخص مصداق تغییر کاربری موضوع ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1374/3/31 می باشد؟

نظر هیئت عالی:
اتهام تغییر کاربری اراضی منوط به تحقق شرایط و ارکان آن از جمله دارا بودن وصف و نوعیت زراعی و یا باغ بودن اراضی موضوع بزه انتسابی می باشد؛ بنابراین اگر در رسیدگی ماهوی مرجع قضایی بنابر نظریه فنی و تخصصی کارشناس رسمی دادگستری زمین مورد نظر مرتع و فاقد سابقه زراعی و باغی موضوع بند ت ماده یک آیین نامه اجرای قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها مصوب 1386/3/2 باشد موضوع مشمول عنوان مجرمانه تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی نخواهد بود.

نظر اکثریت:
موضوع مشمول عنوان مجرمانه تغییر کاربری نمی باشد چراکه همان طور که از نام قانون پیداست بزه تغییر کاربری صرفا در اراضی زراعی و باغی متصور است و آیین نامه اجرایی قانون اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب 1386/3/2در بند ت ماده یک آن اراضی زراعی و باغها را تعریف نموده که عبارت است از «اراضی تحت کشت آیش باغات شامل آبی دیم اعم از دایر و بایر سابقه بهره برداری داشته باشد» و لذا مراتع تحت حمایت قانون فوق الذکر نبوده و امکان تحقیق بزه تغییر کاربری با توجه به نبود رکن قانونی در مراتع منتفی است و رفتار مرتکب شاید تخلف باشد ولی جرم نیست.

نظر ابرازی:
موضوع منطبق با عنوان مجرمانه تغییر کاربری اراضی می باشد چراکه حسب قانون تشخیص اینکه تغییر کاربری موضوع ماده 3 قانون فوق الذکر صورت گرفته یا خیر؛ با اداره جهاد کشاورزی است و در ما نحن فیه اداره جهاد کشاوزی پس از تشخیص و احراز تغییر کاربری اقدام به طرح شکایت نموده است و لذا باید طبق نظر اداره متولی اقدام شود. مضافا اینکه در استان گیلان اعلام نوعیت زمین به عنوان غیر زراعی و غیرباغی بسیار بعید و دور از ذهن می باشد چراکه اغلب اراضی دارای قابلیت و استعداد کشت و کار بالایی می باشد و عدم برخورد با فرد متخلف سبب ترویج سرعت ساخت و ساز غیرمجاز در روستاهای فاقد طرح هادی می باشد.

مبحث:
قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 3ـ کلیه مالکان یا متصرفان اراضی زراعی و باغهای موضوع این قانون که به صورت غیرمجاز و بدون اخذ مجوز از کمیسیون موضوع تبصره (1) ماده (1) این قانون اقدام به تغییر کاربری نمایند علاوه بر قلع و قمع بنا به پرداخت جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که مورد نظر متخلف بوده است و در صورت تکرار جرم به حداکثـر جـزای نقـدی و حبس از یک ماه تا شش ماه محکـوم خواهند شد. (اصلاحی 01/08/1385) تبصره 1 ـ سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و شهرداری ها و نهادهای عمومی و شرکت ها و موسسات دولتی که شمول قانون نسبت به آن ها مستلزم ذکر نام است نیز مشمول مقررات این قانون می باشند. تبصره 2ـ هر یک از کارکنان دولت و شهرداریها و نهادها که در اجرای این قانون به تشخیص دادگاه صالحه تخطی نموده باشند ضمن ابطال مجوز صادره به جزای نقدی از یک تا سه برابر بهای اراضی زراعی و باغها به قیمت روز زمین با کاربری جدید که موردنظر متخلف بوده است و در صورت تکرار علاوه بر جریمه مذکور به انفصال دائم از خدمات دولتی و شهرداریها محکوم خواهندشد. سردفتران متخلف نیز به شش ماه تا دو سال تعلیق از خدمت و در صورت تکرار به شش ماه حبس و محرومیت از سردفتری محکوم می شوند. (اصلاحی 01/08/1385)

مشاهده ماده 3 قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغ ها

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM