نشست قضایی شماره 1399-7001

نشست قضایی شماره 1399-7001

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7001


کد نشست:
1399-7001

تاریخ برگزاری:
1397/05/01

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر جهرم

موضوع:
اعمال مجازات تکمیلی نسبت به اطفال و نوجوانان

پرسش:
آیا دادگاه در صدور حکم نسبت به اشخاص زیر 18 سال علاوه بر مجازات اصلی مجاز به صدور مجازات تکمیلی موضوع مواد 23 و 24 از قانون مجازات اسلامی نیز می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان جهرم موجه و مورد تایید است. النهایه مجازات تکمیلی نباید به گونه ای باشد که با وضعیت خاص نوجوانان نامتناسب باشد.

نظر اکثریت:
با التفات به اینکه وفق ماده 23 قانون مجازات اسلامی مجازات های تکمیلی نسبت به افرادی که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه 6 تا 1 و حدود و قصاص محکوم گردیده اند؛ اعمال می شود و کلمه فرد در ماده فوق الذکر مطلق آمده است و قانون گذار در ماده 89 نیز از عبارت مجازات برای نوجوانان استفاده نموده است؛ لذا با در نظر گرفتن مجازات برای مرتکبین زیر 18 سال اعمال مجازات های تکمیلی بلامانع است؛ خصوصا اینکه برخی از مجازات های تکمیلی از جمله الزام به تحصیل متناسب با وضعیت اطفال و نوجوانان می باشد.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه ماهیت واکنش به جرایم اطفال و نوجوانان اقدامات تامینی و تربیتی می باشد هرچند در ماده 89 از مجازات ایشان سخن گفته شده است ولی به نظر می رسد ذکر کلمه مجازات مبنی بر مسامحه باشد و با وصف در نظر گرفتن اقدامات تامینی و تربیتی مجازات تکمیلی و تبعی نیز برای اطفال و نوجوانان منتفی است؛ از سویی دیگر اقدامات تامینی و تربیتی در زمانی اعمال می شود که مجازات اصلی برای ارعاب محکوم علیه کفایت ننماید که در مورد اطفال و نوجوانان چنین امری منتفی می باشد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

ماده 24 ـ چنانچه محکوم طی مدت اجرای مجازات تکمیلی مفاد حکم را رعایت ننماید دادگاه صادرکننده حکم به پیشنهاد قاضی اجرای احکام برای بار اول مدت مجازات تکمیلی مندرج در حکم را تا یک سوم افزایش می دهد و در صورت تکرار بقیه مدت محکومیت را به حبس یا جزای نقدی درجه هفت یا هشت تبدیل می کند. همچنین بعد از گذشتن نیمی از مدت مجازات تکمیلی دادگاه می تواند با پیشنهاد قاضی اجرای حکم در صورت اطمینان به عدم تکرار جرم و اصلاح مجرم نسبت به لغو یا کاهش مدت زمان مجازات تکمیلی وی اقدام کند.

مشاهده ماده 24 قانون مجازات اسلامی

ماده 89 ـ درباره نوجوانانی که مرتکب جرم تعزیری میشوند و سن آنها در زمان ارتکاب بین پانزده تا هجده سال تمام شمسی است مجازات های زیر اجراء می شود: الف ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از دو تا پنج سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه یک تا سه است. ب ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از یک تا سه سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه چهار است. پ ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ده میلیون (10.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا انجام یکصد و هشتاد تا هفتصد و بیست ساعت خدمات عمومی رایگان در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه پنج است. ت ـ پرداخت جزای نقدی از یک میلیون (1.000.000) ریال تا ده میلیون (10.000.000) ریال یا انجام شصت تا یکصد و هشتاد ساعت خدمات عمومی رایگان درمورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه شش است. ث ـ پرداخت جزای نقدی تا یک میلیون (1.000.000) ریال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه هفت و هشت است. تبصره 1 ـ ساعات ارائه خدمات عمومی بیش از چهار ساعت در روز نیست. تبصره 2 ـ دادگاه می تواند با توجه به وضع متهم و جرم ارتکابی به جای صدور حکم به مجازات نگهداری یا جزای نقدی موضوع بندهای (الف) تا (پ) این ماده به اقامت در منزل در ساعاتی که دادگاه معین می کند یا به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت در دو روز آخر هفته حسب مورد برای سه ماه تا پنج سال حکم دهد.

مشاهده ماده 89 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM