نشست قضایی شماره 1400-8089

نشست قضایی شماره 1400-8089

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8089


کد نشست:
1400-8089

تاریخ برگزاری:
1397/04/14

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر شهرکرد

موضوع:
تشریفات در دادرسی دعاوی طلاق

پرسش:
در بعضی از دعاوی طلاق که در محاکم مطرح می گردد دادگاهها صرفا اکتفا می کنند به متن دادخواست و ضمایم پیوست آن و بدون تشکیل جلسه دادرسی و استماع اظهارات خواهان و خوانده به محض ورود شعبه آن را ثبت و با توجه به ماده 8 قانون جدید حمایت از خانواده با استدلال به این که نیاز به تشریفات دادرسی ندارد و هر آنچه که نیاز است باید در دادخواست تقدیمی توضیح داده و دلایل را ضمیمه نماید اقدام به صدور رای می نمایند نظر قضات محترم در این خصوص چیست؟ آیا موضوع معنونه نیازی به تشریفات دادرسی ندارد و به صرف موضوع متن دادخواست و دلایل و ضمایم باید اقدام به صدور رای نمود؟

نظر هیئت عالی:
مقررات ناظر بر صلاحیت حق دفاع مبتنی بر اصل تناظر حضور در دادرسی رسیدگی به دلایل از اصول دادرسی است نه تشریفات رسیدگی بنابراین در کلیه دعاوی خانوادگی رعایت اصول دادرسی الزامی است و دادگاه های خانواده بدون تشکیل جلسه رسیدگی که از اصول دادرسی است نمی توانند ختم رسیدگی را اعلام و مبادرت به صدور رای نمایند.

نظر اکثریت:
باتوجه به آمره بودن قانون آیین دادرسی مدنی و آنچه از ماده 64 آن استنباط می گردد تعیین وقت رسیدگی لازم است و لذا دادگاه نمی تواند بدون تعیین وقت رسیدگی اقدام به صدور رای نماید. از لزوم رعایت اصول تناظر ابلاغ در رسیدگی نیز همین برداشت می گردد که تشکیل جلسه دادرسی لازم است مضافا به اینکه در مواد بعدی قانون حمایت از خانواده نیز مسایلی از جمله تجدید جلسه دادرسی به درخواست هر یک از اصحاب دعوی نیز پیش بینی شده است.

نظر اقلیت:
قانون حمایت از خانواده قانون خاص است و دادگاه می تواند بدون تشکیل جلسه دادرسی مبادرت به صدور حکم نماید و از ماده 28 آن قانون نیر همین استنباط می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 9ـ تشریفات و نحوه ابلاغ در دادگاه خانواده تابع مقررات قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی است لکن چنانچه طرفین دعوی طرق دیگری از قبیل پست نمابر پیام تلفنی و پست الکترونیک را برای این منظور به دادگاه اعلام کنند دادگاه می تواند ابلاغ را به آن طریق انجام دهد. در هر صورت احراز صحت ابلاغ با دادگاه است.

مشاهده ماده 9 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM