نشست قضایی شماره 1400-8520

نشست قضایی شماره 1400-8520

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8520


کد نشست:
1400-8520

تاریخ برگزاری:
1400/02/22

برگزار شده توسط:
استان یزد/ شهر یزد

موضوع:
تغییر تاریخ و مبلغ چک ظهرنویسی شده بدون اطلاع ضامن

پرسش:
شخص الف از حساب خود چکی به مبلغ سی میلیون ریال به تاریخ 20/2/1399 صادر و از شخص ب می خواهد که بابت ضمانت ظهر چک را امضا کند که شخص ب امضا می نماید. بعدا شخص الف که صاحب حساب است بدون اطلاع ضامن نسبت به تغییر تاریخ و مبلغ اقدام (به پانصد میلیون تومان و تاریخ 20/5/99) و چک اصلاح شده به شرح مذکور به دیگری تحویل و دارنده چک با لحاظ عدم موجودی گواهی عدم پرداخت صادر و در دادخواست تقدیمی نهایتا حکم بر مسیولیت تضامنی الف و ب را تحصیل می نماید. حال شخص ب بابت جعل از آقای الف شکایت نموده است. آیا اقدام الف که بدون اطلاع ضامن مبلغ و تاریخ چک را تغییرداده (درحالی که ظهرنویسی بوده) جعل و استفاده از سند مجعول می باشد؟

نظر هیئت عالی:
پرسش مطروحه در دو فرض متصور است: فرض اول: تغییر فیزیکی در تاریخ و مبلغ چک صادره از سوی الف به نحوی که چک فقط دارای یک تاریخ و مبلغ باشد در این صورت اقدام شخص الف با لحاظ تحویل به دیگری جعل و استفاده از سند مجعول است. فرض دوم: اصلاح چک از حیث تاریخ و مبلغ به نحوی که در تاریخ و مبلغ قبلی دخل و تصرف فیزیکی نشود و مشخص باشد که تاریخ و مبلغ چک از وضعیت سابق به وضعیت فعلی و بدون تعهد ضامن نسبت به مازاد تغییر کرده است که در این صورت جرمی محقق نشده است.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه صادرکننده چک به رغم آگاهی از تبعات اقدام خویش و اینکه ظهرنویسی تا مبلغ سی میلیون ریال ضمانت نموده است بدون اطلاع دادن به ظهرنویس سابق و دارنده فعلی مبلغ و تاریخ را تغییر داده و این امر به قصد تقلب بوده و سبب اضرار به ظهرنویس نسبت به مبلغ مازاد بر سی میلیون ریال گردیده است. در نتیجه اقدام نامبرده از مصادیق جعل و تزویر موضوع ماده 523 قاون مجازات اسلامی مصوب 2/3/1375 می باشد و صادرکننده مرتکب جرایم جعل و استفاده از سند مجعول گردیده است.

نظر اقلیت:
با عنایت به مواد 214 215 و 249 قانون تجارت در خصوص تعمیم مسیولیت تضامنی ظهرنویس برات به ظهرنویس چک و طریق اقدام به طرفیت ایشان و نظر به اینکه چک یک بار صادر می گردد و اصلاح چک (که از اختیارات صادرکننده است) صدور مجدد برگه چک نمی باشد. درنتیجه دادگاه حقوقی می بایست به ادعای خوانده (ظهرنویسی) در خصوص میزان مسیولیت وی که تا مبلغ سی میلیون ریال بوده رسیدگی و مسیولیت واقعی ایشان صرفا تا مبلغ مذکور است و نسبت به مازاد با توجه به اینکه پس از اصلاح ظهرنویسی ننموده است مسیولیتی ندارد و صادرکننده مرتکب بزه جعل چکی که در اختیارش بوده و به تبع آن استفاده از سند مجعول نشده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 523 ـ هرگاه شخصی با اذن کسی که حق اذن دارد وارد منزل یا محلی که در تصرف اوست گردد و از ناحیه حیوان یا شیئی که در آن مکان است صدمه و خسارت ببیند اذن دهنده ضامن است خواه آن شیء یا حیوان قبل از اذن در آن محل بوده یا بعدا در آن قرار گرفته باشد و خواه اذن دهنده نسبت به آسیب رسانی آن علم داشته باشد خواه نداشته باشد. تبصره ـ در مواردی که آسیب مستند به مصدوم باشد مانند آنکه وارد شونده بداند حیوان مزبور خطرناک است و اذن دهنده از آن آگاه نیست و یا قادر به رفع خطر نمی باشد ضمان منتفی است.

مشاهده ماده 523 قانون مجازات اسلامی

ماده 214 ـ وظیفه و اختیارات متصدیان تصفیه در شرکت سهامی و شرکتهای با مسئولیت محدود و تعاونی به ترتیبی است که در ماده 207 مقرر شده با این تفاوت که حق اصلاح و تعیین حکم برای متصدیان تصفیه این شرکتها ( به استثنای مورد حکمیت اجباری) فقط وقتی خواهد بود که اساسنامه یا مجمع عمومی این حق را به آنها داده باشد.

مشاهده ماده 214 قانون تجارت

ماده 215 ـ تقسیم دارایی شرکتهای مذکور در ماده فوق بین شرکاء خواه در ضمن مدت تصفیه و خواه پس از ختم آن ممکن نیست مگر آن که قبلا سه مرتبه در مجله رسمی و یکی از جراید اعلان و یک سال از تاریخ انتشار اولین اعلان در مجله گذشته باشد.

مشاهده ماده 215 قانون تجارت

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM